Почина олимпийският шампион Юрий Власов

Бившият губернатор на Калифорния и филмов актьор Арнолд Шварценегер публикува възпоменание в памет на щангиста Юрий Власов, който почина миналата седмица.

Той го пусна на страницата си в Twitter.

Шварценегер твърди, че за пръв път се е срещнал с олимпийския шампион през 1961 година. Тогава бъдещият кумир от киното е начинаещ щангист, но е силно впечатлен от рекорда, поставен от Власов, когато вдига щанга с тегло 200 кг, пише ТВ „360“.

„Юрий Власов научи всички нас, че „невъзможно“ е само дума. Той стана първият, който вдигна 200 кг и ме вдъхнови, когато го срещнах като млад спортист през 1961 година. Именно заради хора като него отказвам да твърдя, че съм се създал сам“, пише Шварценегер.

Той отбелязва, че когато е опознал Власов отблизо, е бил впечатлен от неговите знания. Съветският спортист спокойно говорел за поезия и политика, а теглото на книгите, които носил със себе си, било по-голямо от тежестта на щангите, които вдигал.

„Той ми каза, че силата на тялото е нищо в сравнение със силата на разума. Той беше един от най-силните хора в света и смяташе, че истинската сила идва от словото. Той наистина беше единствен по рода си и се надявам, че всеки от нас може да намери вдъхновение в неговата история. Имах късмета да го опозная и ще ми липсва много. Мислите ми са със семейството му“, обобщи бившият губернатор на Калифорния.

Юрий Власов почина миналата събота, 13 февруари, на 85-годишна възраст. Той влезе в болница през втората половина на януари. Първоначално лекарите го изпратиха в реанимацията, но след това състоянието му се подобри.

Щангистът има златни медали от четири световни първенства и шест титли на европейски. През 1960 г. той печели Олимпийските игри в Рим.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest