Почина Милена Симеонова

 Напусна ни Милена Симеонова, примабалерина и репетитор на балета на Софийската опера, съобщиха нейни близки.

Милена Симеонова постъпва с конкурс в Софийската опера през 1976 г., след завършване на Балетната академия „А.Я.Ваганова“ в Санкт Петербург, където е стипендиант на Комитета за култура у нас. Притежава богат репертоар, включващ балетите ”Лебедово езеро”, ”Спящата красавица“, „Дон Кихот“, „Жизел. Била е още в главните роли на „Лешникотрошачката“, „Пепеляшка“, „Баядерка“, „Корсар“, „Сюита в бяло“ и други. Танцувала на сцените четири континента, Милена Симеонова е изпращана с нестихващи аплодисменти след представленията в цяла Европа, Русия, Австралия, Япония, Южна Корея, Тайван, Египет.

  Носителка е на два бронзови медала от Международния балетен конкурс във Варна, две бронзови отличия от Международния балетен конкурс в Осака, първа награда на Първия национален балетен конкурс „Анастас Петров“, златен медал от Световния фестивал на младежта и студентите 1989 г. и Сребърна и Златна лира на Съюза на музикалните дейци в България. През 1991 г. примата става преподавател по класически танц в Национално училище за танцово изкуство. Завършили в класа на Милена Симеонова са част от настоящите преподаватели в хореографското училище и редица млади артисти, печелещи международни признания на световните конкурси. В последните години е напълно отдадена на учениците си и оставя своя почерк за поколения млади таланти и на балета на операта и „Арабеск“.

  Поклонението ще е в сряда, 22 юли, в 11 часа в църквата „Света Богородица“ на ул.“Черковна“. Министерството на културата изказва съболезнования на близките на Милена Симеонова.

  Поклон пред паметта й!

Pin It on Pinterest