Почина големият български актьор Вълчо Камарашев

Вълчо Камарашев е роден е на 12.09.1937 г. във Видин.

Завършва актьорско майсторство през 1959 г. в класа на проф. Филип Филипов.
  Творческият му път започва в легендарното време на Бургаския театър, когато негов директор е Вили Цанков, а режисьори са Леон Даниел, Методи Андонов, Юлия Огнянова. Следват театрите в Перник, Русе и „Сълза и смях”, докато най-накрая той попада в „своя” театър – Театър „Българска армия“. Там Вълчо Камарашев изиграва паметни роли под режисурата на Крикор Азарян, Красимир Спасов, Николай Ламбрев, Пламен Марков, Иван Дабчев, но най-големите предизвикателства и най-сериозните си успехи среща с безкрайно уважавания от него Леон Даниел. Незабравими са ролите му под неговата режисура в „Чудо” на Иван Радоев и „Одисей пътува за Итака”от Константин Илиев. Над деветдесет, по негово свидетелство, са ролите му в киното, а в театъра те надвърлят сто.
  Колегите споделят за него, че Вълчо Камарашев е изключително ерудиран и информиран за всичко ново, което се прави у нас и по света в областта на театъра, но в своята практика оставаше верен на класическите принципи, изпитваше дълбок респект пред личността на режисьора и признаваше неговата определяща роля за изграждането на образите и цялостния успех на спектакъла. В същото време той беше изключително любопитен към успехите на младите си колеги, които изпитват дълбоко уважение и обич към него като човек и колега.
  Сътворените от Вълчо Камарашев пълнокръвни и вълнуващи образи остават за поколенията в съкровищницата на българското театрално, телевизионно и кинозкуство, както и в паметта на зрителите, които го приемаха за един от тях. Вярваме, че всички ще го запомним с невероятното му дарование, с човечността и добротата, които излъчваше, внасяйки в живота ни повече топлина, преобразявайки делника ни в по-красив разказ за нас самите.

  Вълчо Камарашев е носител на множество престижни отличия, сред които и най-високото на Министерството на културата – „Златен век“.

  Министерството на културата изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Вълчо Камарашев.
  Дълбок поклон!

Pin It on Pinterest