Плешив-с коса-плешив: Тайното „правило на унаследяване“ на руските лидери

Исторически парадокс! Това правило никога не е било официално, но изключения от него НЯМА!

Тази дългогодишна руска политическа шега се превръща във феномен. Всички руски лидери наследяват властта, следвайки един простичък, но странен модел: лидер с коса винаги следва такъв без. Този модел започва след като Николай I се възкачва на престола в 1825 г.: той е леко плешив, а синът му, бъдещият император Александър II, има коса. Наследникът на Александър, неговият син Александър III се оказва плешив, а Николай II – неговият наследник, е с коса (отново)!

Николай I и Александър II
Николай I и Александър II“Ермитаж“/Global Look Press
Александр III и Николай II
Александр III и Николай II Свободни източници/Global Look Press

Между цар и болшевик

С разпадането на Руската империя се появява нов строй от съветски лидери, но дори тогава този причудлив модел продължава, независимо от какъв ъгъл го погледнем. Това чисто съвпадение се повтаря толкова много пъти, че се превръща в своеобразно правило и исторически парадокс (до момента, в който бъде нарушено).

Николай е последният цар (който има коса), а Ленин е първият болшевишки лидер (който е плешив!). Въпреки това, ако вземем всички формални лидери помежду им, моделът остава същият.

Николай II абдикира, за да го наследи брат му, великият херцог Михаил Александрович. С последната си заповед обаче Николай назначава княз Георги Лвов начело на временното правителство – формално той става глава на държавата. Лвов, който по това време е на 55 години, е плешив. През юли 1917 г. той напуска правителството и Александър Керенски (с коса) става министър-предстедател.

Лвов, Керенски
Лвов, Керенски Свободни източници, Карл Була/Руска национална библиотека

Братът на Николай, херцог Михаил Александрович, на когото е завещан престола, е плешив. В деня след абдикацията, на 3 март 1917 г., Михаил подписва отказ от престола и предава властта на временното правителство. Единственият човек, който се обявява за руски император след 1917 г. е великият херцог Кирил Владимирович – първият братовчед на Николай II. На 31 август 1924 г. той взима титлата император на всички руснаци и я взима с коса на главата си.

Михаил Александрович и Кирил Владимирович
Михаил Александрович и Кирил Владимирович Свободни източници

Правилото на главатав съветско време

„През съветско време след Ленин моделът е изумяващо верен и за генералните секретари на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз – истинските ръководители на съветската държава. Първият генерален секретар на ЦК е Йосиф Сталин, наследникът на Ленин, и той има коса (отново).

Владимир Ленин и Йосиф Сталин
Владимир Ленин и Йосиф Сталин Global Look Press, Иван Шагин/Sputnik

След като Сталин умира през март 1953 г., той не оставя официален наследник. Веднага след неговата смърт най-много власт придобива Лаврентий Берия, началникът на Държавна сигурност. Той е плешив. На 26 юни 1953 г. Берия е арестуван, след това изправен пред съд и екзекутиран, а Георги Маленков (с коса) става лидер за кратко.

Лаврентий Берия и Георги Маленков
Лаврентий Берия и Георги Маленков Свободни източници/Sputnik

Но през септември 1953 г. Никита Хрушчов е избран за генерален секретар на Централния комитет – и той е плешив. Отново! Странно, но съвпадението продължава и тогава: Леонид Брежнев има коса, а Юрий Андропов е плешив, Константин Черненко е с коса, а Михаил Горбачов – плешив.

Никита Хрушчов и Леонид Брежнев
Никита Хрушчов и Леонид Брежнев Свободни източници, Sputnik
Юрий Андропов и Константин Черненко
Юрий Андропов и Константин Черненко Свободни източници, Sputnik

Постсъветско време и след това

Дори във времената на пълен безпорядък, наложени от поредната сеизмична смяна на властта в Русия, около 1991 г., моделът все още някак мистериозно работи! Когато през август 1991 г. Михаил Горбачов (плешив) е отстранен от поста президент на СССР от Държавния комитет по извънредни ситуации, той е заменен от Генадий Янаев (с коса), единственият вицепрезидент на СССР. След 21 август 1991 г. плешивият Горбачов се връща на власт, но през декември 1991 г. СССР е разпуснат и Борис Елцин, с известния си металносив перчем, става първият президент на Русия.

Михаил Горбачов и Борис Ельцин
Михаил Горбачов и Борис Ельцин Сергей Гунеев/Sputnik

Единственият път, в който Борис Елцин се отказва от поста си, трае само един ден, от 5 до 6 ноември 1996 г., когато Елцин трябва да се подложи на сърдечна операция. Със специална заповед Борис Елцин назначава Виктор Черномирдин, тогава началник на правителството, в качеството на действащ президент – той е плешив. На следващия ден, 6 ноември, Елцин се събужда след успешна операция и напълно възвръща президентските си функции – без да изгуби косата си.

Генадий Янаев и Виктор Черномирдин
Генадий Янаев и Виктор Черномирдин Юрий Абрамочкин, Дмитрий Донской/Sputnik

Владимир Путин, който е избран за президент след Елцин, е вече плешив по онова време. През 2008-2012 г. Дмитрий Медведев (с коса) изпълнява длъжността президент, преди Путин да се върне на поста през 2012 г., не с повече коса, а даже с по-малко! Както можете да забележите, от 1825 г. досега няма изключения от това странно космато правило!

 Владимир Путин и Дмитрий Медведев
Владимир Путин и Дмитрий Медведев AP, Presidential Press and Information Office

Математическата вероятност подобен модел да съвпадне в повече от 13 последователни унаследявания (от времето на царуването на Николай I до настоящия президентски мандат на Владимир Путин) е под 0,00025. Никой не знае със сигурност кой е измислил този феномен, но той става очевиден за много хора през 70-те и 80-те години.

AP

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest