Общество

Платото Путорана: кой е създал този извънземен ландшафт в Арктика?

Вижте цяла планета от безкрайни долини и каньони, изгубени отвъд Арктическия кръг.

А именно тук се намира географският център на Русия.

Panarcticstar

Платото Путорана в Таймир е буквално друга планета. Представете си фантастични пейзажи, оформени от много хълмове с плоски върхове, изрязани от водопади и дълбоки каньони. И всичко това в арктическата тундра.

Какво да видите на платото Путорана?

Орански каньон

Орански каньонВячеслав Шут и Максим Шаповалов

Самото плато е огромна планинска верига с площ от​ 250 000 км², тоест приблизително територията на Великобритания, Нова Зеландия или почти целия Еквадор.

Panarcticstar

За да посетите всички красиви места на платото и цял живот няма да ви стигне. Но все пак има няколко основни забележителности, които туристите се стремят да видят.

Езеро Лама

Езеро ЛамаВячеслав Шут и Максим Шаповалов

На платото е географският център на Русия и това е езерото Виви. То е най-голямото сладководно езеро в този регион, а жителите дори го наричат ​​местния Байкал. Има продълговата форма: дължина 90 км и 4 км в най-широката си част. Езерото е покрито с лед през по-голямата част от годината поради изключително студените условия. Водата остава хладна дори през юли.

Планина Акирма

Планина АкирмаДенис Симонов

Платото Путорана има най-голямата гъстота на водопади в страната. Най-високият водопад в Русия – Кандински – представлява цяла каскада от водопади, които с грохот падат в реката. Наречен е така не на името на художника, а на река Канда, в която се влива. Най-големият поток на „директно падане“ е 108 метра. А сега и малко мистицизъм. Периодично в края на декември и началото на януари местната метеорологична станция регистрира светещи кръгове в небето в района на водопада, усукани в спирала. Какво е това?

Западната част на ез. Кета

Западната част на ез. КетаДенис Симонов

Една от най-достъпните за туристите забележителности (разбира се спрямо останалите) е езерото Лама, открито от първопроходци в началото на XX век. От Норилск до него се стига с катер само за 5 часа. То е едно от най-дълбоките в Русия. Известно е, че дълбочината му е над 200 метра. То е и едно от най-живописните, защото е разположено сред планини и каньони.

Река Хибарба

Река ХибарбаВячеслав Шут и Максим Шаповалов

Приблизително 19 000 км² са заети от територията на резервата „Путорански“, обитаван от защитени редки видове животни (например снежния овен и дивия северни елен) и предлага уникални тундрови пейзажи.

Езеро Лама

Езеро ЛамаВиктор Матасов

Следи от присъствието на хора

Платото Путорана към момента е много слабо проучено, има много места, където (както изглежда на съвременниците) човешки крак никога не е стъпвал. И все пак понякога пътешествениците намират просто невероятни неща.

Panarcticstar

Например има следи от стари лагери на евенки, както и от техни древни ритуални (идоли) и битови (шейни) предмети. Особено много такива следи има в района на езерата Лама, Малко и Дълбоко.

Река Дулисмар

Река ДулисмарДенис Симонов

А сред неочакваните находки могат да се откроят две железопътни линии с дължина 5 км всяка. Накъде водят, как и защо са построени, не е много ясно, но изследователите на платото смятат, че може да са свързани с въздушния маршрут Алсиб по време на Великата отечествена война.

Как да стигнем до платото Путорана?

Предгорието на Путорана

Предгорието на ПуторанаДенис Симонов

Въпреки факта, че резерватът „Путорански“ е едно от най-недостъпните места на евразийския континент, много пътешественици мечтаят да стигнат до него. Платото привлича както туристи, така и любители на рафтинга и фотографи на дивата природа.

Ламски планини

Ламски планиниВячеслав Шут и Максим Шаповалов

Най-близкият град е Норилск, до който може да се стигне само с хеликоптер или с катер, а някои райони са достъпни с всъдеход или пеша. Извън населените места (на около 30 км от града) практически няма мобилна комуникация. Няма разбира се и обществен транспорт. Ето защо е най-безопасно да посетите платото Путорана като част от екскурзионна група. Помнете, че чуждестранният гражданин се нуждае да му издадат специално разрешение за посещение в Норилск. А ако искате да посетите територията на Путоранския разарват, то и да там е необходимо всички да получат разрешение.

Водопад на р.Моя Ачин

Водопад на р.Моя АчинВячеслав Шут и Максим Шаповалов

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest