Пламен Димитров: Дуалното образование дава професия и бъдеще – учих техникум, инженерство, а днес съм президент на КНСБ

Президентът на КНСБ Пламен Димитров, на старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!“, която се проведе в Минно-Геоложки Университет.

Ето какво каза Димитров:

Пламен Димитров: Благодаря, че бях поканен, всъщност, наистина се гордеем с това, което сме правили и ще правим и занапред.

Аз ще кажа две думи за себе си, защото смятам, че съм косвено продукт на старата дуална система. Тя не беше точно такава, но беше подобна. Аз съм завършил Техникума по електротехника в Русе, автоматизация на производството. Завърших Военноморското училище, станах машинен инженер, след което, както каза вицепремиерът Дончев, животът ми предложи други възможности. Бях малко по корабите, корабен инженер, след което стана промяна и се втурнахме всички да се борим за правата на хората.

И, ей ме на, тук, президент на най-големия синдикат – КНСБ. Ако някой ми беше казал, преди едиколко си години, че ще се занимавам със синдикализъм, щях да се смея. Това е животът, всъщност и ни води в тази посока.

Междувременно, завърших икономика, станах доктор по икономика и продължавам да се уча. И всъщност всичко, което съм научил през моя живот ми помага. Както беше казано това, че съм учил математика повече от другите, очевидно, ми помага в доста други дейности, които нямат нищо общо с математиката. Так,а че ви окуражавам, скъпи млади приятели и малко по-възрастни да правите това, което искате, но да следвате към момента това, което искате да правите, но и което ще ви реализира накрая с добри професии и добри доходи вкъщи.

Каквото и да си приказваме, има една българска поговорка – „кой каквото и да ви говори, най-накрая става дума за пари“. Нали се сещате, може да е цинично, но е вярно. Така, че да, реализация, вярно, наистина, всички искаме да станем някакви, но междувременно искаме и да бъдем с хубав телефон в джоба и с всички други неща. Така че, за да бъдем успешни наистина, за да правим това, което искаме, най-важното е да следваме мечтите си, но същевременно да научаваме нови и нови неща.

Затова, защото дуалното образование, това, за което говорим тук днес, дава професия, дава бъдеще. Това, че ставаш работник, не е никак лошо. Ако някой погледне къде е гръбнакът на средната класа в Западна Европа, той е в квалифицираните работници. И в Германия, и във Франция, и в Испания това е гръбнакът на средната класа и те всъщност живеят прилично добре и „сигурно“- една думичка, която е изключително важна, защото всичко друго около нас е несигурно. Всичко друго, което идва срещу нас е промяна и то всекидневна промяна. Тук министърът на труда говори, аз само ще кажа още едно число, което е много важно за мен и да го запомнят всички – 65% от първокласниците днес ще работят нещо, което го няма на пазара на труда в момента. Тоест, такава професия, която я няма в момента.

Pin It on Pinterest