Пистолетите „Удав“ със заглушител влизат в руските войски през 2023

Руските военни започват да получават на въоръжение 9х21-мм пистолет „Удав“, който трябва да замени пистолетите „Макаров“.

Оръжието ще постъпи във Въоръжените сили на Русия в специална комплектация със заглушител през 2023 г., пише „Российская газета“.

Както съобщиха за ТАСС от пресслужбата на държавната корпорация „Ростех“, първите доставки на новия пистолет в общовойскова комплектация са започнали миналата година. В специалната комплектация на стрелковото оръжие има устройство за безпламенна и безшумна стрелба. Към последния вариант е разработен и специален патрон – с повишена пробивност и с намалена скорост на куршума.

Припомняме, че пистолетът „Удав“ премина опитно-войскова експлоатация през 2019 година. Оръжието има относително малка маса – 780 гр с пълнител без патрони и 980 гр със зареден пълнител. Капацитетът на пълнителя е 18 патрона от калибър 9х21 мм.

Според експерти новият руски пистолет е най-мощният в света към днешна дата. Куршумите на „Удав“ пробиват железен лист с дебелина до 4 мм на разстояние 50 метра. Индивидуалните бронежилетки и каски от втори клас на защита се пробиват на разстояние до 75 метра. Ефективният му обсег на стрелба е 100 метра.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest