Пилотите, които приземиха самолет на царевична нива, ще получат звезди Герой на Русия

Пилотите на самолета на авиокомпанията „Уралски авиолинии“ Airbus A321 Дамир Юсупов и Георгий Мурзин, които успяха успешно да извършат аварийно кацане в царевично поле близо до летище „Жуковски“, ще бъдат наградени със звезди Герой на Русия на 21 ноември в Кремъл, предаде RT.

Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на авиокомпанията.

„Звездите за Герой на Русия ще получат пилотите Дамир Юсупов и Георгий Мурзин. Награждаването ще се проведе в Кремъл на 21 ноември“, се казва в доклада.

По-рано стана известно, че Юсупов ще спре да се представя пред пътниците преди полета, тъй като това предизвиква „специална тръпка“ на борда в момента, в който самолетът навлезе в зона на турбулентност.

Сутринта на 15 август Airbus A321, летящ от Москва за Симферопол, малко след излитане, направи аварийно кацане на няколко километра от летище „Жуковски“ близо до Москва поради отказ на двата двигателя, след като се сблъска с ято птици.

Дамир Юсупов
Дамир Юсупов Алексей Колчин/Sputnik

Пилотите Юсупов и Мурзин приземиха самолета в царевично поле с прибрани колесници, което според командира на екипажа е направено от съображения за сигурност.

На борда на самолета имаше повече от 230 души, включително над 40 деца.

На 16 август руският лидер Владимир Путин награди пилотите на Airbus A321 със званието Герой на Русия, останалите членове на екипажа бяха наградени с Орден за храброст.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest