Общество

Пилотажната група „Стрижи“ минава на новите МиГ-35

Руските „Стрижи“ започват преход към новите изтребители МиГ-35, първият самолет ще постъпи още през 2021 г., съобщи командирът на групата полковник Сергей Осяйкин.

„Планираме да минем на нов самолет. Чакаме да бъде взето решение за превъоръжаването. Трябва тази година да получим първия МиГ-35. Но това вече зависи не от нас, а и от индустрията, от провеждането на държавните изпитания. Винаги приемането на въоръжение на самолет е дълъг процес“, подчерта Осяйкин.

По негови думи групата, която през последните години лети на МиГ-29, разчита да получи необходимото количество самолети. „Надявам се, че ще са девет“, добави командирът на „Стрижите“, които участват в авиокосмическия салон МАКС 2021.

МиГ-35 е нов авиационен комплекс, създаден с употребата на технологии от изтребителите от пето поколение. Предназначен е за унищожаване на въздушни цели по всяко време на денонощието и при всякакви атмосферни условия, както и за поразяване на подвижни и неподвижни наземни и надводни цели. Сред преимуществата му разработчиците посочват понижената радиолокационна видимост, РЛС с активна фазирана антенна решетка, нова система за целеуказание, нови двигатели с увеличена тяга. Изтребителят може да използва всички типове управляеми, неуправляеми ракети, както и нови коректируеми бомби.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest