Пиле „Киев“: Съветски кюфтета с изненада вътре

Искате ли да впечатлите гостите си? Поглезете ги с това нежно пиле „Киев“!

По отношение на раждането на тази рецепта, името говори само за себе си, нали? Обаче не е толкова лесно. Всъщност това е детективска история без ясен отговор. Френските готвачи, руските емигранти в Америка и съветските ресторанти претендират за авторството на това успешно ястие.

Първото споменаване на пиле „Киев“ в руски източници се намира в „Домакински вестник“ от 1913-1914 година. То е направено от кайма с парче масло вътре и покрито с яйце и галета. Рецептата е забравена в междувоенния период и възродена едва след Втората световна война с пилешко филе. Сега това е най-често срещаният начин да го готвите в Русия и по целия свят.

Независимо от това, рецептата с кайма също е доста популярна, вероятно защото придава на пиле „Киев“ специална нежност. В миналото месото е било бито с дървен чук заедно с масло и сметана. В днешно време е достатъчно да се направи пилешка кайма, за да се постигне този нежен ефект.

Също така обичам да използвам сладък бриош, който да се използва за покритие от трохи, за да се постигне изискан вкус. И специален трик е да сервирате ястието върху крутони, които помагат да се улови тайната плънка.

Оригиналната рецепта не използва много подправки; черен пипер, индийско орехче и чесън на прах обаче са чудесен финален щрих.Юлия Мулино

Съставки:

  • Пилешки гърди – 400 г
  • Масло – 150 г
  • Сметана (мин. 30% масленост) – 70 г
  • Бриош – 2 бр.
  • Сол
  • Черен пипер
  • Индийско орехче
  • Чесън на прах
  • Свежи подправки (изберете между копър, магданоз, див лук, кориандър)
  • Чесън – 1 скилидка
  • Смес от яйца: 1 яйце, 4 лъжици сметана
  • Брашно за покритие
  • Слънчогледово олио (за пържене) – 500 мл

Приготвяне:

1. Накълцайте зеленчуците и пресния чесън, добавете малко сол и смесете с 50 г меко масло.Юлия Мулино

2. Вземете правоъгълен пластмасов съд, поставете пластмасово фолио вътре и разпределете маслото равномерно. Затворете краищата и поставете във фризера за около един час. Ще получите хубава „тухла“ от билково масло.Юлия Мулино

3. Смелете пилето в мелачка, добавете сол, черен пипер, индийско орехче, чесън на прах, 100 г меко масло и сметана.Юлия Мулино

4. Смесете всичко. Ще видите, че сметаната се абсорбира. Поставете купата за 30 минути в хладилника.Юлия Мулино

5. Нарежете бриоша, препечете във фурната или в тостер и натрошете.Юлия Мулино

6. Докато маслото и каймата излязат от фризера и хладилника, ще трябва да приготвите три купи: с брашно, с яйчена смес и с трохи.Юлия Мулино

7. Извадете голяма част от маслото и го нарежете, докато е още твърдо.Юлия Мулино

8. Разделете сместа от пилешко месо на 8 части (по 85 г). Използвайте ръкавици, докато работите с месото, защото ще бъде малко лепкаво. Поставете малка плоча масло в каймата и го запечатайте старателно – това е важен момент, защото маслото трябва да остане вътре при пърженето.Юлия Мулино

9. Сложете каймата в брашно и я намажете равномерно. Повторете това с останалите.Юлия Мулино

10. Поставете всяко парче кайма поотделно в яйчената смес и оваляйте в трохите.Юлия Мулино

11. Трябва да консумирате пилешките кюфтета „Киев“ веднага след приготвянето им. Ако не планирате да ги изядете веднага, приберете ги в хладилника до вечерта.Юлия Мулино

12. Гответе пиле „Киев“ в нагорещено олио (140 градуса по Целзий) в дълбок и тесен тиган. Кюфтетата трябва да бъдат покрити с олио. Дръжте ги вътре за около 4-5 минути. Използвайте решетка за изваждането от маслото. Уверете се, че не стават твърде кафяви. Не допускайте вода да попадне в горещото олио.Юлия Мулино

13. Сервирайте пилешко „Киев“ върху крутони.Юлия Мулино

14. Насладете се на скритата във вътрешността му тайна!Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest