Общество

Пезешкиан казва на Путин, че ще изгради по-силни връзки с Русия

Получавайки телефонното обаждане в понеделник, Пезешкиан каза, че е решен да „укрепи“ още повече двустранните връзки, когато встъпи в длъжност като президент на Иран.

„Ние отдаваме голямо значение на отношенията с нашата приятелска и съседна държава Русия и несъмнено ще укрепваме тези отношения“, каза той на руския лидер.

Президентът Путин каза, че се надява Москва и Техеран да надграждат споразуменията, постигнати по време на управлението на покойния ирански президент Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер през май.

Пезешкиян на свой ред увери руския лидер, че администрацията му ще се ангажира с изпълнението на съществуващите споразумения с Москва.

Двете страни обсъдиха и разширяването на сътрудничеството между Русия и Иран, особено в енергийния и транспортния сектор.

Президентът Путин покани Пезешкиан да присъства на предстоящата среща на върха на БРИКС в Казан, Русия.

Пезешкиян подчерта сътрудничеството на двете страни в рамките на международни и регионални организации като Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), БРИКС и Евразийския икономически съюз.

Междувременно руският посланик в Техеран Алексей Дедов каза в интервю в понеделник, че Москва очаква конструктивното сътрудничество между Русия и Иран да продължи да расте при управлението на Пезешкиан.

Той каза пред агенция ТАСС, че Русия е напълно готова да работи с новото правителство на Иран във всички области.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest