Петте най-опасни руски военни кораба

Лев Федосeев/TASS

В момента това е най-големият надводен боен кораб в света (дължина – 250 м, широчина – 25, височина – 59) и единственият действащ представител на проект 1144 „Орлан“. Има неограничена автономност на плаване, пише „Российская газета“.

Основното предназначение на ТАРК е борба с вражески самолетоносачи. Затова „Петър Велики“ е оборудван с двадесет противокорабни ракети с голям радиус на действие П-700 „Гранит“, които могат да носят ядрени бойни глави. Освен това корабът има мощно зенитно въоръжение (системи С-300Ф и С-300ФM), носи ракети „Кинжал“ и „Кортик“, както и авионосна група от два вертолета и минно-торпедно въоръжение.

Ракетен крайцер „Москва“

Ракетен крайцер

Ракетен крайцер „Москва“Министерство на отбраната на Русия/Global Look Press

Флагманът на Черноморския флот (проект 1164 „Атлант“) също е създаден за противодействие на големи надводни цели. Въоръжен е с 64 зенитни ракети за С-300Ф, зенитен ракетен комплекс (ЗРК) с малък обсег „Оса-MA“, установки за „Вулкан“, противоподводни торпедни апарати и реактивни бомбомети, както и 13 и 30-мм артилерийски оръжия.

Корвета „Сообразительный“

Корветата

Корветата „Сообразительный“Elena Dunn/Global Look Press

Това е първата серийна корвета по проект 20380 и втората след „Стерегущий“. Влиза в състава на Балтийския флот на ВМФ на Русия. През следващите десетилетия корабите от този тип ще станат гръбнакът на руския флот в близката морска зона, а десет от тях вече са построени.

Тяхната особеност е ниската радиолокационна забележимост, както и модулен принцип при въоръжение и различно оборудване. Авторът отделя специално внимание на противоподводния комплекс „Пакет-НК“, който може да изстрелва торпеда от различен тип.

Разрушителят „Настойчивый“

Крайцерът

Крайцерът „Москва“Министерство на отбраната на Русия

Това е 16-ият ескадрен миноносец по проект 956-А „Сарич“, флагман на Балтийския флот на Русия. Въоръжен е със страховитите противокорабни ракети П-270 „Москит“, както и със ЗРК „Ураган-Торнадо“ (48 ракети).

Самолетоносачът „Адмирал Кузнецов“

„Адмирал Кузнецов“РИА „Новости“

Въпреки факта, че руският флот в момента има само един самолетоносач, той позволява на страната да проектира своята военна сила в различни части на света, смята авторът на на The National Interest.

„Адмирал Кузнецов“ може да носи авиационна група от 50 самолета и хеликоптера. Тяхната комбинация може да бъде много различна в зависимост от конкретните задачи, основната ударна мощ са изтребителите Су-33 и МиГ-29К, както и вертолетите Ка-27 и Ка-29.

Също така самолетоносачът има мощно ракетно въоръжение, поради което е наричан авионосен крайцер. В арсенала на „Петър Велики“ са „Гранит“, „Кортик“ и „Кинжал“.

Pin It on Pinterest