Общество

Петте най-красиви плажа в Крим

Именно тези плажове по традиция са избирали за летуване известни руски писатели и членове на императорското семейство, а днес те привличат туристи от цяла Русия.

И това никак не е учудващо.

Тарханкут         

Сергей Малгавко/ТАСС

Един от най-чистите плажове с прозрачна вода се намира на най-западната точка на полуострова на нос Тарханкут. Водата тук винаги е прозрачна и с изумруден цвят, а плажът е украсен от безкрайни скали с тунели и пещери, които можеш да разгледаш с туристически катер. 

N 3 14 15 92 65 (CC BY-SA 4.0)

По крайбрежието има немалко невероятни заливи. Едно от най-популярните места е „Чашата на Любовта“ – природен басейн, около който са се образували скали, високи шест метра. Влюбените пристигат тук, за да скочат в басейна, хванати за ръце. Според традициите, ако при скока ръцете не се разделят, то отношенията на двойката ще траят дълго и ще бъдат силни. 

Дайвцентър Wild Dolphin/youtube.com

Освен това с инструктор можеш да се гмурнеш за 35 минути с акваланг под водата и да изследваш единствения в света подводен музей на вождовете, в който на дъното са показани бюстове на Ленин, Сталин, Ворошилов, Карл Маркс, а също на руски поети и писатели от XX век. 

Яшмовият плаж (Севастопол, нос Фиолент) 

Legion Media

През съветско време един от най-красивите и чисти плажове на Севастопол е бил забранена зона. От средата на 1950-те недалече от плажа са правени изпитания на подводни изстрелвания на ракети. Разказват се и легенди, че близо до плажа е имало и секретна база за тренировки на бойни делфини. 

Сергей Малгавко/ТАСС

Така или иначе през 80-те полигонът е затворен, а изпитанията – прекратени. През 90-те, за да се стигне до плажа, е трябвало да се получи специален пропуск, който е издавал командирът на военната част. 

В началото на 2000-те плажът става общодостъпен. Пътят към плажа минава по 785 стъпала, които започват в подножието на мъжкия манастир Свети Георги. 

Vodnik (CC BY-SA 3.0)

Голяма част от територията на плажа, простиращ се на 450 метра, е покрита с чакъл, а на дъното също има големи камъни. Направо от водата се извисява скалата на Светото Явление. Предание гласи, че през 891 г. плаващите наблизо моряци попаднали на силна буря, започнали да се молят за спасение и в този момент видели над водата свети Георги Победоносец, а стихията веднага утихнала. По-късно гърци построяват на брега манастира в чест на събитието, а на скалата издигат кръст. 

Царският плаж (Новий Свет – Нов свят) 

Александър Илин (CC BY-SA 3.0)

През 1912 г. в селището Новий Свет (Нов свят) пристига император Николай II. В негова чест плажът е наречен така, а легенда разказва, че именно на този плаж, който се намира в Синия залив (Голубая бухта), са се къпали и почивали членовете на императорското семейство. 

Свободни източници

Сега плажът официално е затворен за посещения, но местните жители въпреки това разхождат тук туристи на яхти и катери. От двете страни плажът е ограден от два носа – до единия от тях, Капчик (отляво, когато се гледа към морето), човек може да стигне самостоятелно.

Сергей Малгавко/ТАСС

От този нос започна планинската пътека на Голицин, която е изградена през същата 1912-а по заповед на княз Голицин по случай пристигането на царя. Тя е дълга 5,4 км, а от нея има изглед към местните заливи, самия Царски плаж и целия Новий Свет.

Сините камъни (Симеиз)  

Владимир Первенцев/Sputnik

По принцип това дори не е плаж, а са огромни каменни масиви, които се намират до планината Дива, до които трябва да се спуснеш по стръмен скалист склон. 

N 3 14 15 92 65 (CC BY-SA 4.0)

Тези огромни каменни масиви разделят брега на дивия плаж на неголеми уединени заливи, където нудисти обичат да почиват по-далече от чуждите очи. 

Красный Симеиз/ youtube.com

Освен това туристите са привлечени от възможността да скачат от един от тези големи камъни направо в морето, след това през дебелия слой от вода да разглеждат водорасли, риби, а също и подводни каменни лабиринти.

Говори се, че именно на този плаж обичат да идват представители на ЛГБТ общество. 

Тихият залив (Коктебел)

Legion Media

Заливът във формата на дъга оправдава напълно името си – край бреговете му почти винаги цари безветрие. От плажа, който се простира на 3,5 км, се вижда нос Хамелеон и в зависимост от времето на денонощието може да променя цвета си от виолетово до златисто оранжево. 

На Краю Света/youtube.com

През XX в. в залива са почивали Николай Чуковский, Николай Гумильов, Михаил Булгаков, Марина Цветаева и други известни поети и писатели. През 1920-30-те години на хълмовете тук е открита първата в Русия школа за пилоти. Днес туристи масово пристигат в залива с палатки, за да се насладят по-дълго на плажа. 

На Краю Света/youtube.com

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest