Общество

Петте най-добри места за астротуризъм в Русия

Къде е най-тъмното небе? А кои обсерватории допускат туристи? Ето кои са най-добрите места за наблюдение на звездите.

Чуйската степ, Република Алтай

Legion Media

Тази сгушена между планините котловина в югоизточната част на Алтай представлява огромна 70-километрова наблюдателна площадка за любуване на звездите. Чуйската степ е далеч от цивилизацията, така че няма светлинно замърсяване. Древната степ е обрамчена от всички страни с планински хребети и това е едно от уникалните предимства на това място: да се наблюдават разпръснати звезди на фона на планинските вериги.

Любителите на астрономията заемат смятат това място за специално, а туристическите агенции дори организират екскурзии за наблюдение на звездите. Факт е, че мястото е известно с изобилието си от „места на силата“. Наблизо се намират например сакралната долина Ярлу или планината Белуха, най-високият връх в Сибир.

Мурманск, Колски полуостров

Getty Images

От септември до април районът около Мурманск става популярно място за наблюдение на метеоритни дъждове и едно от най-впечатляващите природни явления – Северното сияние.

Най-доброто място за спиране е Териберка – село на 120 км от Мурманск, на брега на Северния ледовит океан. След излизането на номинирания за „Оскар“ през 2014 г. филм „Левиатан“ на Андрей Звягинцев селото (където се развива действието) се превръща в туристическа Мека.

Ловът на северното сияние може да отнеме дни, но има начини да прекарате времето си в Териберка: гробище за кораби, наблюдение на китове в морето, зимен риболов, вглеждане в необятните и завладяващи арктически пейзажи и др.

Долен Архиз, Карачаево-Черкезия

Legion Media

Това е най-печелившият вариант от всички, защото тук се намира най-големият радиотелескоп в Русия – РАТАН-600. Астрофизичната обсерватория на Руската академия на науките е разположена тук от 1966 г. и неслучайно нощното небе в Кавказ се смята за най-тъмното в тази част на света, което е важно за наблюдението на звездите.

Най-голямата част на телескопа – голямото огледало – е с диаметър 600 метра. Целта му е да изучава Слънчевата система, далечни обекти (галактики и квазари), структурата на материята и да търси „изкуствени сигнали с извънземен произход“.

Всеки може да посети обсерваторията, като си запише час в самата обсерватория или си купи екскурзия от агенция, която може да предложи пешеходни турове из долината Архиз със спирки за наблюдение на звездите.

Парк Тхачи, Република Адигея

Legion Media

Ако предпочитате тучните ливади пред скалистите склонове, най-добре е да посетите природния парк Болшой Ткач и платото Лаго Наки. Трябва да дойдете тук между юни и септември, когато климатът е най-благоприятен за разходки и наблюдение на небето.

През парка и платото минава един от най-популярните съветски туристически маршрути в Северозападен Кавказ, създаден през 1930-те години. Днес той се нарича „екологичен туристически маршрут № 1“ (преминаването му отнема около седмица).

Но за наблюдение на звездите е достатъчно да посетите поне природния парк: пейзажът тук е много подобен на този в Доломитските Алпи и има много места, подходящи за наблюдение на Млечния път, включително и на по-големи височини. Може да се направи дори от планината Болшой Тхач, която е висока 2368 метра.

Кримски полуостров

Getty Images

Астрономите-любители в Русия добре познават Крим, тъй като днес това е едно от най-достъпните места за наблюдение на звезди и космически тела. Два пъти годишно, през зимата и лятото, Кримската астрофизична обсерватория организира „Астро ваканции“ – серия от семинари, лекции и екскурзии за всички, които се интересуват от наблюдение на звездите.

Но не е задължително да се обвързвате с въпросните екскурзии: в Крим има много еднодневни маршрути без нощувка, както и места за походи за няколко дни, където да пътувате самостоятелно. Освен това можете да направите самостоятелна обиколка и наблюдения в една от най-големите обсерватории в Европа (цялата информация е достъпна на уебсайта на английски език), а през деня да се отпуснете на един от стотиците кримски плажове.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest