Общество

Петрол върху платно: как „черното злато“ вдъхновява руските художници

Тези дръзки руски художници придават съвсем ново значение на концепцията „маслена живопис“.

Нефт има навсякъде в Русия, дори в Държавната Третяковска галерия. Това произведение на московския художник Николай Наседкин се нарича „Светопад“. Художникът твори с петрол повече от 10 години. 

Третяковска галерия, Николай Наседкин „Светопад“, 2012 г.

Нефтът е повтаряща се тема в произведения на изкуството, направени от популярния художник Вася Ложкин. „Боже, колко хубаво е всичко“, казват мъжете, които са покрити с петрол.

Вася Ложкин „Хорошо“, 2016 г.

Инсталациите на Андрей Молодкин използват суров петрол, за да предадат своето послание: „Петролът е плътта и кръвта на западната икономика“. Ако трябва да бъдем честни – той е плътта и кръвта на всяка икономика. Художникът черпи вдъхновение от политиката, икономиката и религията.

Андрей Молодкин

Някои пък използват нефта като вдъхновение, но без никакъв културен или политически контекст. Тази картина от Владимир Мигачев се продава за $60.

Владимир Мигачев/Музей за съвременно изкуство „Ерарта“

Други руски художници правят крачка напред и използват нефт вместо бои. Марсел Шайдулин от Уфа (1200 км източно от Москва) рисува своите картини с петрол. Още по-вълнуващото е, че той работи в индустрията и съчетава работата си на пълен работен ден с истинската си страст.

Марсел Шайдулин

Марсел Шайдулин не е единственият. Виталий Касаткин също рисува картините си с нефт. „Използването на петрол постепенно надхвърля паричната му стойност и навлиза в сферата на изкуството. Художникът успява да допълни техниката на релефната живопис с петрол. Както се оказва, петролната палитра може да замени обичайните ярки цветове и да помогне да се предаде уникалния аромат на Санкт Петербург и природата на Севера“, пише художникът на убесайта си.

Виталий Касаткин

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest