Пет уникални руски часовника, които се произвеждат в наши дни

Първият в света часовник за отброяване времето на Марс, известният часовник на Гагарин „Щурмански“ и други уникални модели, с които модерната часовникарска индустрия може да се гордее.

  1. „Жокера“ (Joker) на Константин Чайкин

Този модел е създаден от най-награждавания руски часовникар Константин Чайкин и е добре познат по света. Произведението на Чайкин е вече на 18 години. Той изборетява много революционни механизми, които му отварят вратата към високото часовникарско изкуство. Той е единственият руснак, приет в Международната академия на независимите часовникари (AHCI).chaykin.ru

„Жокерът“ е не просто часовник, а едно от изобретенията на Чайкин. Циферблатът е направен под формата на лицето на „Жокера“. Стрелките за часовете и минутите са заменени от дискове, които приличат на очите на „Жокера“, докато фазите на Луната се отбелязват от емблематичната му усмивка. Уникалният механизъм получава международно признание – толкова голямо, че преди три години часовникът „Клоун“ (Clown), вариант на този с „Жокера“, е награден с „Оскара“ на часовникарската индустрия – специалната награда на Женевското Гран при за часовници. Това е първият път в историята, когато часовникар от Русия получава наградата.

Всички части на „Жокера“ са ръчно направени и ще трябва да се запишете в дългия списък с чакащи, ако искате да се сдобиете с него (Чайкин специализира в лимитирани издания и произвежда не повече от 100 единици на година).

  1. „Завоевателят на Марс“ (Mars Conqueror) от Константин Чайкин

„Марсиански хроники“ е проект на Чайкин, който е вече на няколко години. Когато Илон Мъск обявява, че хората скоро ще колонизират „червената планета“, той се вдъхновява и прави часовник, който да отброява времето… на Марс. През 2020 г. прототипите са последвани от модел, който влиза в производство (от него ще бъдат направени само 8 единици).chaykin.ru

Титаниевият му корпус напомня на шлюз за скачване на космически кораби. Стрелките на цифербалата приличат на ракети-носители. Най-големите показват времето на Земята. При марката за 6 часа има допълнителен циферблат, който показва времето на Марс. Моделът има и календар за Марс с дати в слънчеви дни (така се обозначава един ден на Марс). Часовникарят създава и патентова уникалния механизъм, направил възможен този опит в космическата механика.

  1. „Полярные“ (Polyarnye) от завода „Ракета“

Фабриката в Петерхоф се гордее с 300-годишната си история. Със задачата за нейното съживяване днес са се нагърбили французи и аристократи с древни и смесени корени от Русия (семейството на граф Пален например участва в заговора срещу император Павел I). Възстановената фабрика „Ракета“ започна работа преди няколко години и има амбициозни планове. Колекционерите търсят часовници от съветската ера, така че новите собственици са убедени, че днешните продукти ще бъдат посрещнати с не по-малко ентусиазъм – на Запад и у дома.raketa.com

Часовникът „Полярные“ е реплика на легендарния модел от 1970-те, който никога не влиза в серийно производство (и затова е особено желан от колекционерите). Той е направен специално за полярните експедиции и уникалността му е в механизма, който може да издържи на всякакви необикновени изисквания. Тъй като в Арктика е трудно да се каже кога е ден, времето се отброява не със стандартен 12-часов циферблат, но с 24-часов. „Полярные“ се отличава от оригинала само по няколко детайла. Още повече, че е направен на същите съветски машини. Моделът излезе в лимитирано издание миналата година.

  1. Часовникът „Щурмански“ (Sturmanskie) на бившата фабрика „Полет“

„Полет“, първата московска фабрика за часовници, е легендарен съветски завод, който създава близо една трета от часовниците на СССР, но след перестройката се разпада на няколко по-малки предприятия. Известните му линии часовници са разпродадени на различни марки и собственици на авторски права. Така моделът „Щурмански“, който някога се прави за съветските пилоти (серията стартира през 1949 г., но само за въздушните сили, като часовниците не влизат в продажба), отива във „Волмакс груп“, която днес ги произвежда под същото име.sturmanskie.ru

Гагарин носи „Щурмански“ когато излита в космоса. Моделът има няколко базови версии. Най-известната и популярна е „Наследството на Гагарин“. Часовникът влиза в серийно производство, но, както през 1961 г., му е поставен много точният механизъм „Полет 2609“, собствена заводска разработка. За да се отбележи 60-тата годишнина от първия полет в космоса, излиза лимитирано издание на часовника с възпоменателна гравюра – точно копие на оригиналния часовник на Гагарин.

  1. „Руска рулетка“ (Russian Roulette) от завода „Слава“

Заводът „Слава“ (бившият Втори московски часовникарски завод) е още едно предприятие с трудно минало. През 2000-те принадлежи на банка, която го продава на търг. Приходите (технически дизайни, права за уникалните му механизми) се придобиват от „Верный ход“ – часовникарска компания, която в идните години купува и истинското име на марката. Днес „Верный ход“ произвежда много исторически модели на „Слава“, които някога могат да бъдат видени на китката на почти всеки съветски гражданин.slava.su

„Руска рулетка“ вероятно е един от най-известните. Идеята се ражда пред 2017 г. в резултат на колаборация с руския актьор Иван Охлобистин, който предлага дизайн, базиран на револвер с един куршум в барабана. Изработката на циферблата отнема три години. Това е механичен часовник с допълнителни възможности под формата на барабан с патрон. При въртенето му като в хусарската игра, можеш да предизвикаш съдбата: ще видиш дали си спечелил или загубил на прозорче в горната част на циферблата. Ако късметът не е на твоя страна, в прозорчето ще се появи куршум (гравиран с череп и кръстосани кости).

Механизмът, който създава движението на барабана и спирането на куршума, е стабилизиран от 16 магнита. Така, според дизайнерите, часовникът е подходящ и за здравето на хората, тъй като е вид магнитна гривна от тези, които се носят за нормализиране на кръвното.  

автор:

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest