Общество

Пет страшни градски легенди в СССР

Отровни чуждестранни дъвки, китайски килими с ужасни неща, които се появяват на тъмно, и колорадски бръмбари-убийци.

В СССР има много „страшни истории“, но се оказва, че те отразяват реалните страхове на хората и на партийното ръководство.

Съветската пропаганда активно поощрява разкриването на враговете навсякъде, а също и търсенето на скрити замисли, дори там, където ги няма (именно така например в изобразяването на пламъка на кутията с кибрит е представен профилът на „врага на народа“ Лев Троцки). Разказват се множество страшни легенди и често те „помагат“ на хората да си обяснят и преосмислят всичко неразбрано или непознато и най-вече чуждестранно. 

eva.1/meshok.net

„Слуховете, градските легенди, включително и страшните истории се появяват и се разпространяват, защото хората се нуждаят от тях“, пишат фолклористите и събирачи на градски легенди Александра Архипова и Анна Кирзюк в книгата „Опасните съветски неща. Градските легенди и страховете в СССР“ (НЛО, 2020). Авторите отбелязват, че с такива легенди хората лесно са могли да скрият мрачната действителност от самите себе си. Ето някои от тях. 

  1. Мао Дзъдун, излязъл от ковчега

С. Ятмасов

След развенчаването на култа на личността към Сталин отношенията между СССР и Китай се влошават. В Китай започва да се води антисъветска пропаганда, на границата периодично избухват въоръжение сблъсъци. Съветските граждани с ужас чакат военно нахлуване на китайци и вътрешни диверсии на привържениците на Мао. Внушават им, че над страната е надвиснала „китайска заплаха“. Народният фолклор преосмисля това чрез следната легенда, разнасяна през втората половина на 1960-те години. 

Една жена си купила китайски килим и го окачила на стената. През нощта синът ѝ от съседната стая чул страшен вик и извикал милицията. Оказало се, че жената умряла, а на лицето ѝ бил застинал ужас. Съобразителният милиционер изгасил лампата и всички видели, че в тъмнината на новия килим е осветена страшна картина: Мао Дзъдун лежи в ковчега със скръстени ръце на гърдите, а в тях гори свещ със зелен пламък. Това се обяснява по следния начин: китайците отдали почит към своя вожд и с фосфоресцентни конци са извезали лика му на килими, доставяни в СССР, така че хората да умират от ужас. 

  1. Американците и биологичното оръжие

Global Look Press

След Втората световна война заплаха за селското стопанство става колорадският бръмбар, който унищожава реколтата и изяжда горната зелена част на картофите. Съветският министър на селското стопанство обяснява появата му с враждебна диверсия на Америка. Легендата се разпространява много бързо, информацията се отпечатва във всички съветски вестници, а също излиза в средствата за масова информация в страните от соцлагера.

Бръмбарите биват забелязвани на все повече места, а хиляди ученици излизат на полето по поръка на партията, за да ги събират на ръка и дори да търсят в полето ампули с отрова. През 1970-те, между другото, се ражда друга легенда – в разгара на строителството на Байкалоамурската магистрала американците, видите ли, разпръсквали кърлежи покрай железопътните линии. 

  1. Шпионски устройства, които виждат хората голи

Всеволод Тарасевич/МАММ/МДФ

Макар филмът за Джеймс Бонд да не е показван в СССР, слуховете за най-невероятни шпионски устройства стигат и до съветските хора. Легендите за „всевъзможните“ чудесата, на които е способна западната техника, всяват ужас. И поради някаква причини всички те са свързани с виртуалния стриптийз. През уж специални японски очила например могат да се видят хората без дрехи. 

Има е легенди и за чужденци, които фотографират съветски жени в бански костюми на плажовете на специална червена лента. На негативите банските се разтварят и коварните чужденци отпечатват снимки с похотливите голи тела и разпространяват тази „порнография“ в родината си, за да компрометират СССР. 

  1. Отровени дъвки и бонбони

Getty Images

На практика чужденците не са били допускани отвъд Желязната завеса и затова, когато в края на 1950-те в СССР започват да се провеждат международни фестивали на младежта, „нашествието“ на гости от чужбина плаши местните хора. И това разбира се отразява в легендите. Тема на много плашещи истории по онова време става „опасният дар“. Пристигащите чужденци подаряват на децата отровени бонбони (легендата се ражда, след като швед подарява на дете горчив лакрицов бонбон), химикалки и играчки, в които има бомби или отрова.

С особен ореол на опасността е окичена дъвката – мечтата на всички съветски деца. В тях чужденците, видите ли, слагали микроигли с отрова или път натрошено стъкло. Разказвало се е, че ако глътнеш дъвка, то в устата ти ще се появи плесен. 

Освен това подобни подаръци се възприемат като акт на превъзходство на коварните капиталисти. Носят се слухове, че чужденците снимат как подаряват на съветските деца лакомства, а след това показват снимките в родината си и разказват, че съветските деца просят милостиня.

  1. Опасните лекари евреи

Валерий Зуфаров /ТАСС

В началото на 1950-те в СССР е заведено дело против лекари, които уж били планирали да отровят Йосиф Сталин и партийната върхушка. Известното „дело на лекарите“ е съпътствано от слухове за еврейски заговор и наплашва много съветски граждани. 

Започват да се разпространяват най-невероятни легенди. В едни се разказва, че тук и там арестуват коварни лекари евреи, а пък те убедено твърдят, че делото им продължават хиляди други. Твърдяло се е още, че лекарите заразяват децата в училищата с рак и туберкулоза чрез ваксини, а освен това раздават таблетки, в които са сложени парченца олово или тел.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest