Общество

Пет руски хотела, обитавани от призраци

Искате ли да ви побият тръпки, докато пътувате до Русия?

Разгледайте списъка ни с най-ужасяващите хотели в страната!

Паранормалната активност не е просто нещо, което виждаме по телевизията – много хора вярват, че има места, на които призрачните гледки са реални. Русия не е изключение – Григорий Распутин, Сергей Есенин и дори Владимир Ленин са само няколко от призраците, за които се твърди, че обитават руски хотели. Бихте ли се осмелили да прекарате една нощ там, за да проверите дали тези истории са верни?

Хотел „Национал“ (Москва)

Кирил Зиков/Moskva Agency

Един от най-луксозните хотели в Москва – хотел „Национал“ – отваря врати през 1903 г. и през съществуването си е домакин на много известни хора, включително балерината Анна Павлова, композитора Николай Римски-Корсаков, френския поет Анатол Франс, английския писател Хърбърт Уелс и американския пианист Ван Клибърн. Вождът на руската революция и първи ръководител на съветската държава Владимир Ленин също прекарва тук една седмица със съпругата си – в стая 107. Според слуховете и служителите в хотела фигурата на мъж с плешива глава и брада, пиеща чай, често ходи по коридорите и включва и изключва лампите – изглежда съветският лидер е харесал толкова много мястото, че не иска да го напусне – дори след смъртта си.

Хотел „Балтапарт“ на „Гороховая“ (Санкт Петербург)

Legion Media

Искате ли да видите Григорий Распутин, известният мистик и приятел на последните Романови?

Опитайте късмета си в хотела на „Гороховая“ 64 в Санкт Петербург – жилищна сграда, датираща от началото на XX в., в която в някакъв период на втория етаж е живял Распутин. Някои от гостите твърдят, че редовно виждат бродещата бяла фигура на Распутин през нощта. Други смятат, че призракът изглежда посещава онези, които са тъжни или са в лошо настроение. Ако навестява мъж, той би го погалил по гърба през нощта, а ако посещава жена, ще ѝ прошепне нещо хубаво, за да я успокои.

Гранд хотел „Европа“ (Санкт Петербург)

Сергей Конков/ТАСС

Петзвездният Гранд хотел „Европа“ отваря през 1875 г. на площад „Изкуства“ в Санкт Петербург. Според легендата той заменя някогашната странноприемница, разположена на същото място – квартира, в която от 1907 г. гостите чуват и виждат ужасяващи неща – като стъпки на тавана, стонове и скърцане. Историята разказва как веднъж един смел гостенин се качва на тавана и вижда призрака на убития офицер Беляев-Толстой – нещо, което ужасява собственика и го кара да продаде странноприемницата. По-късно сградата е разрушена и на нейно място е построен новият Гранд хотел „Европа“, но се смята, че призракът също се е преместил в новия хотел – разпространяват се истории на гости, които вземат призрака за портиер!

Хотел „Англетер“ (Санкт Петербург)

Google maps

Друго място, за което се смята, че е обитавано от призрак, е хотел „Англетер“ в Санкт Петербург – мястото, на което известният руски поет Сергей Есенин е открит мъртъв в стая №5 през 1925 година. Някои смятат, че е страдал от депресия и се е обесил, докато други вярват, че става дума за убийство и че версията за самоубийството е просто прикритие. Може би затова душата на поета все още не е открила покой и броди между стените на хотела.

Архангелското имение и санаториум (Московска област)

Надгробния паметник на княжна Татяна Юсупова

Надгробния паметник на княжна Татяна ЮсуповаЕвгений Одиноков/Sputnik

Живописното имение „Архангелское“ край Москва е сменило много собственици, включително и семейство Юсупови, едно от най-богатите в страната. Според легендата имението е обитавано от призрака на Татяна Юсупова, която почива от тиф през 1888 г. на 22-годишна възраст. Неутешимият ѝ баща я погребал тук и наредил на мраморния ангел да стои над гроба ѝ. След като той починал, монументът е преместен в близката чаена къща и оттогава призракът на Татяна се разхожда из парка, търсейки подаръка на баща си.

автор: КСЕНИЯ ЗУБАЧОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest