Общество

Пет причудливи паметника на Ленин в Москва

Някои от старите паметници на Владимир Ленин в Москва са толкова шантави, че си струва да се видят – дори да не сте почитатели на пролетарския лидер.

Ленин на колело – депо на Ленинградската жп гара

Mos.ru

Това е един от първите паметници на Ленин в Русия – и един от най-необичайните. Пиедесталът му е направен от заварени локомотивни съединителни пръти, криле, обръщала и зъбни колела. Монументът е създаден от жп работници през 1925 г. и е трябвало да служи за масовите комунистически митинги в градовете и селата, които нямат паметници на революционния лидер (статуята на Ленин може да се върти на 360 градуса на постамента си). В крайна сметка монументът никога не извеждан от железопътното депо, където стои днес – все още достъпен за масовата пубика.

Ленин с гигантски ръце – ул. „Буракова“, 8

Генади Грачев (CC BY 2.0)

Паметникът на Ленин стои край двореца, където се състои първият комунистически съботник на 12 април 1919 г. – депо „Москва-Сортировочная“ на московската Казанска гара. Но монументът е забележителен поради гигантските си ръце (и шапката, която Ленин държи в лявата си ръка също е гигантска). Очевидно дясната ръка е преработвана неколкократно, защото някой е опитал да я открадне.

Ленин, носен от работници – ул. „1-ва Карачаровская“, 8

Yandex maps

Повечето паметници на Ленин изобразяват пролетарския лидер сам, рядко в групи. Освен това Ленин никога не се усмихва на монументите, камо ли носен от някого. Този паметник е разположен край дърводелска фабрика на ул. „1-ва Карачаровская“ в Москва и изобразява Ленин на ръцете на група работници-революционери. Същевременно той се обръща към публиката, като маха с ръце и се усмихва.

Ленин за селфита – ул. „Грузински вал“, 26

Legion Media

В двора на жилищна сграда, разположена на ул. „Грузински вал“, можете да видите наземен монумент на Ленин. Бюстът стои на много нисък пиедестал и е буквално голяма човешка глава. Намира се на две минути от Беларуската гара в центъра на града.

Паметник на Ленин в гробище, ул. „Кримски вал“, 10

Сергей Фадейчев/ТАСС

Зад сградата на Третяковската галерия на ул. „Кримски вал“ 10, където е парк „Музеон“, има място, което през 1990-те се превръща в нещо като гробище. Тук лежат паметниците на различни съветски политици след демонтажа им в началото на 1990-те, след падането на СССР. Така че тук можете да видите няколко Лениновци на едно място – ироничен поглед на съветската монументална идеология.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest