Общество

Пепе Ескобар – На Русия и Китай им писна: Искате конфронтация? Ще я получите!

Нещо много важно се случи миналата седмица в Астана по време на срещата на Съвета на министрите на външните работи на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). 

Китайският министър на външните работи Ван И премина направо към въпроса: той призова членовете на ШОС да „запазят стратегическата си автономия“ и „никога да не позволяват на външни сили да превърнат Евразия в геополитическа арена“.

Ван И подробно описа как „няколко държави се стремят към хегемония и власт, формират малки клики, установяват скрити правила, участват в намеса и потискане, разединяват и прекъсват връзките и дори подпомагат на „трите сили“ в региона“, като по този начин се опитват да потиснат стратегическата автономия на Глобалния юг.

„Трите сили“ е китайският евфемизъм за тероризъм, сепаратизъм и религиозен екстремизъм – всъщност трите основни причини за създаването на ШОС през 2001 г., малко преди 11 септември.

Преводът на посланието на Ван показва, че Китай е много наясно с безбройните тактики на хибридната война на хегемона, които сега се прилагат в целия Хартленд. Пекин обаче деликатно призова към „общо, всеобхватно, кооперативно и устойчиво“ сътрудничество в областта на сигурността и за работа с „международната общност“. Проблемът е, че „международната общност“ е заложник на „международния ред, основан на правила“ [измислен от Запада].

Предефиниране на „трите сили“

Следващата среща на държавните глави от ШОС ще се проведе в Астана през юли – само месец след ключовата министерска среща на БРИКС в Русия. Преди два месеца казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев – на срещата в Боао в провинция Хайнан в Китай даде да се разбере, че всички лидери на държавите-членки на ШОС, просто не трябва да я пропуснат. По-скоро рано, отколкото късно – може би дори още през следващата година, БРИКС и ШОС могат да работят не само в тандем, но евентуално да седнат на една и съща маса.

Тазгодишната среща на върха на ШОС е от решаващо значение не само по отношение реорганизацията на истинската война срещу тероризма, срещу тактиките, водени от хегемони – но и за разширяването на ШОС и подобряване на икономическото и търговското сътрудничество. Беларус ще стане пълноправен член на ШОС през юли – както потвърди президентът Лукашенко. А миналата година кабинетът на Саудитска Арабия също одобри присъединяването си към ШОС.

Само преди три месеца, по време на честване 20-годишнината от създаването на Секретариата на ШОС в Пекин, Ван повтори думите на президента Си в края на съдбоносната му среща с Путин в Москва през 2023 г: В ход са промени, невиждани от един век“. Оттук и подновеният смисъл на ШОС – де факто най-голямата незападна многостранна организация, съсредоточена върху сътрудничеството в областта на политиката и сигурността, и един от стълбовете на многополярността.

Безпредметно е още веднъж да изтъкваме, че ШОС или е игнорирана, или отхвърлена, или неразбрана от колективния Запад – тъй като идеите на ШОС не се основават на безкрайна военна експанзия в стил НАТО. ШОС е изцяло свързана с интеграцията Юг-Юг. Едва ли ще е трудно да накараш Индия, Китай, Пакистан и Иран да седнат на една маса, да дискутират като равни и да зачитат приоритетите на партньорите си от Централна Азия – Хартленда.

С течение на годините на масата на ШОС започна да се обсъжда всичко – далеч отвъд първоначалния фокус върху „трите сили“: дипломация, национална отбрана, сигурност, икономика, търговия, култура, образование, транспорт, технологии, селско стопанство. ШОС е в основата на мултимодалното стратегическо партньорство между Русия и Китай, но е и двигател на все по-силното икономическо свързване на Китай с централноазиатските „стани“.

В Годината на голямото решение – когато руското председателство на БРИКС би трябвало да очертае привилегированата пътна карта за равноправна система на международни отношения, участниците в ШОС са напълно наясно, че „трите сили“ неслучайно предпочитат тактика на хибридната война, използвана от Империята на хаоса, за да разделят и владеят. Това се отнася не само за сенчестите джихадистки формирования като ИДИЛ-Хорасан, но и за имперската хватка върху глобалния трафик на наркотици, хора и органи.

Бавно и сигурно стигаме до следващото ниво: ШОС да излезе като многостранна организация – с всички сили срещу терористичните тактики на Хегемона, който дори подстрекава към геноцид.

Руският външен министър Сергей Лавров не можеше да не бъде по-ясен в края на срещата на върха в Астана: „Задачата за разработване на общи подходи за гарантиране на евразийската сигурност и сътрудничество от самите държави на този континент е неотложна. Подчертахме, че ШОС може да играе ролята на катализатор на тези процеси, като привлече и други партньори от региона.”

На практика Лавров предлага нови функции на Изпълнителния комитет на Регионалната антитерористична структура (Regional Anti-Terrorist Structure – RATS). В превод, това означава RATS да разшири дейността си върху области, като информационната сигурност, борбата с организираната престъпност и разкриване на връзките между трафика на наркотици и финансирането на тероризма.

Готови ли сте за желаната от вас конфронтация?

А сега, свържете всичко казано с повече от ясните думи на ръководителят на ФСБ Александър Бортников на срещата на върха на ОНД в Бишкек, Киргизстан, какво е замислила Империята на хаоса и нейните васали. Четирите основни извода са:

  1. САЩ, Обединеното кралство и НАТО са в режим на пълна хибридна война срещу Русия.
  2. НАТО улеснява масовото прехвърляне на терористи/ джихадисти от няколко географски района към Украйна, като някои от тях, особено с марката ИДИЛ-К, са инструментални в целия Хартленд. Това е Терористичен чуждестранен легион, който трябва да се превърне във враг номер едно на ШОС. Бортников спомена за „постоянната ротация на бойци в сирийско-иракската и афганистанско-пакистанската зона, както и за появата на нови лагери за подготовка на бойци в близост до южните граници на общността.”
  3. Украйна се превърна в Тотален терорист – с непрекъснати саботажни набези по границите на Русия.
  4. Добрата новина е, че глобалното мнозинство се разраства: Русия все по-тясно си сътрудничи с десетки държави в Близкия изток, все по-широко в Азия, Африка и Латинска Америка.

Поредицата необичайни „съвпадения“ през последните няколко седмици – от опита на „самотен стрелец“ за убийство до инсценирани преврати, откровени заплахи и мистериозни изчезвания сочат, че цялата екосистема на БРИКС-ШОС трябва да бъде в повишена готовност.

След епичната среща на върха между Путин и Си в Пекин и по-странната от фантастика драма с хеликоптера на Раиси, подновената солидност на взаимосвързаните стратегически партньорства между Русия, Китай и Иран пък сочи, че Русия и Китай са на път да свалят кадифените си ръкавици.

Путин и Си – всеки по свой начин, вече колективно предупреждават имбецилизирания Запад: ако искате конфронтация, ще получите конфронтация. И то в пълен обем. И то – на ваш риск.

Майката на всички изпитания, които предстоят това лято, е колко далеч ще стигне НАТО, когато обсъжда пряко нападение срещу Руската федерация. Унгарският министър-председател Виктор Орбан предупреди: „Европа се готви за война с Русия“.

Некултурните, необразовани военно-политически „елити“ на Евротраш напълно са неспособни да разберат реалността извън техния балон. Нещо повече, те тълкуват руското търпение и легалистичен подход като слабост. Е, разузнавателни източници в Москва сега го казват много ясно – извън протокола: ако опитат някоя глупост, отговорът ще бъде унищожителен.

На ниво БРИКС направиха опит в последната минута да разсеят нажежената обстановка. Ван И и Селсо Аморим – главният външнополитически съветник на президента Лула, публикуваха изявление, в което се очертава „общо разбиране“ за крайния изход в Украйна. По същество предложението гласи: „Китай и Бразилия подкрепят провеждането на международна мирна конференция в подходящо време, призната както от Русия, така и от Украйна, с равностойно участие на всички страни и справедливо обсъждане на всички мирни планове“. Империята на хаоса несъмнено ще го отхвърли.

Пекин съсредоточава цялото си внимание върху провокациите на Империята на хаоса в Тайван, докато Москва се фокусира върху провокациите на НАТО в Украйна. И на двете държави им е писнало да бъдат „учтиви“.

Искате конфронтация? Ще я получите!

https://pogled.info/svetoven/Pepe-Escobar-na-rusiya-i-kitai-im-pisna-iskate-konfrontatsiya-shte-ya-poluchite.169654
https://novini247.com/novini/neshto-mnogo-vajno-se-sluchi-minalata-sedmitsa-v-astana-po_7924075.html

Превод: д-р Радко Ханджиев

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest