Печени ябълки: станете майстор на най-здравословната закуска в руски стил

Сезонът на ябълките е в своя разгар, затова сега е най-подходящото време да вдигнете кулинарното си ниво с тази нискокалорична, сладка рецепта, която със сигурност ще ви донесе удоволствие.

Не си мислете, че преувеличавам, когато казвам, че ябълките са най-важните плодове в славянската култура. Като символ на здравето, любовта и плодородието, ябълката е имала изключително голямо значение на масата по време на важни ритуали или церемонии, такива като годеж, църковна сватба и почти всички празници.

Буквално десетки са начините на приготвяне на ябълките, известни още от времето на Древна Рус; например сушене, мариноване, ферментиране и много други. Може би това е така, защото ябълките в Русия винаги са били в изобилие и хората не са могли да изяждат всичко, затова се е налагало да търсят креативни начини на готвене.

Какво може да се каже за печените ябълки? Това е друг популярен начин за приготвяне на плодове в руската кухня. Първоначално те са използвани като гарнитура за месни ястия – печена гъска с ябълки например, но след това те се обособяват като отделно ястие със свой собствен стил и множество предимства заради това, че ябълките са диетични, хипоалергенни и хранителни.

Най-лесният начин за печене на ябълки е просто да ги нарежете на половинки или четвъртинки, след което да ги опечете във фурната за 10-15 минути. Ако добавите някакъв вид пълнеж, то това вече не е просто бърза малка закуска, а пълноценна закуска или здравословен нискокалоричен десерт. Пълнежът може да е различен: най-класическият е от творог (руски тип котидж сирене или извара) с мед, ядки и стафиди. Получава се много вкусно ако се добавят и боровинки, овесени ядки и сушени плодове.

Другото хубаво нещо на тази рецепта е, че тя не е сезонна: продуктите за нея могат да бъдат намерени лесно през цялата година. Аз лично обаче обичам да използвам пресни есенни ябълки, защото те имат най-богат и натурален вкус и текстура.

Продукти:

Victoria Drey

  • 3 средно големи ябълки
  • 100 г извара/котидж сирене
  • 50 г червена боровинка
  • 30 г пекан или орехи
  • 2 ч.л. мед
  • ½ ч.л. смляна канела

Приготвяне:

1. Първо трабвя да направите дупки в ябълките. Използвайте малък остър нож, за да направите кладенче в центъра на ябълката, като оставите дъното цяло. Не забравяйте да почистите ябълката от семки. За тази рецепта аз предпочитам по-киселия сорт, защото те придават по-богат и леко сладко-кисел вкус след печене.Victoria Drey

2. Сега преминете към пълнежа: смесете изварата с меда и боровинките – не се притеснявайте да използвате замразени боровинки.Victoria Drey

3. Нарежете на ситно една шепа ядки.Victoria Drey

4. Добавете ядките към пълнежа и разбъркайте сместа.Victoria Drey

5. Напълнете всяка ябълка с пълнежа до ръбчето, след което поръсете с канела.Victoria Drey

6. Сложете ябълките в тава, на която предварително сте поставили фолио или хартия за печене. Печете на 190°C за 30-40 минути в зависимост от размера на ябълките.Victoria Drey

7. Ябълките са готови, когато страните им станат сочни и меки. Извадете от фурната, оставете да изстинат за минута и сервирайте, докато са топли. Приятного аппетита!Victoria Drey

автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest