Общество

Пай „Анке“: Любим десерт в семейството на руския писател Лев Толстой

Деликатният сладкиш и киселият цитрусов крем на този класически лимонов пай са покорили не един и два стомаха, а има голяма вероятност да го сторят и с вашия.

Бъдете внимателни обаче и не преяждайте с него, защото само едно излишно парче стои между кулинарната любов и омразата.

Пай „Анке“ (или Анковски пай) става популярен в края на XIX век благодарение на семейството на руския писател Лев Толстой. По някаква причина обаче ние не го наричаме „пай по Толстой“. На първо място това може да се обясни с факта, че рецептата идва от семейство Берсови, родителите на съпругата на писателя – София. Техният семеен лекар Николай Анке обичал да готви и споделя рецептата с майката на София. Нежният вкус на цитрусовия десерт възхитил София и тя помолила готвача в имението на семейство Толстой също да го изпече.

От този ден нататък на всяко празненство в семейство Толстой този пай е основният десерт. Според сина на Толстой, Иля, „рожден ден без пай „Анке“ е като Коледа без елха…“.

Паят се превръща в символ на топлината, уюта и гостоприемството в дома на писателя. В крайна сметка обаче се приготвя толкова често, че накрая, според спомените на сина му, Лев Толстой се отегчил от него. И не само от този пай. Въпреки че винаги е бил голям ценител на храната, на 57-годишна възраст Лев Толстой става вегетарианец и възприема по-сдържани хранителни навици.

Рецептата за пая „Анке“ се е запазила до наши дни, защото съпругата на Толстой София я отбелязва в домашния си кулинарен алманах, който наброява 162 семейни рецепти.

Пай „Анке“ най-често се приготвя от два блата с лимонов крем. Паят се получава ароматен и нежен. Сладкият вкус на маслените крехки блатове се подсилва от киселия лимонов крем.

Този пай се пече лесно и след като го опитате, съм сигурна, че често ще го поднасяте на трапезата си за специални поводи и празници. Всъщност той е толкова вкусен, че е трудно да се спрете на едно парче. Този пай трябва да бъде придружен от предупреждение: „Потенциално пристрастяване; консумирайте с мярка“. Ако не се вслушате в предупреждението, може и вие да свършите като великия Толстой – изморени от прекалено много хубави неща.

Съставки за пай с диаметър 16 см:

Юлия Мулино

За тестото:

  • Брашно – 200 г
  • Масло – 100 г
  • Захар – 50 г
  • Яйца (жълтъци) – 2 бр.
  • Ванилова захар – 10 г
  • Сол – една щипка

За крема:

  • Яйце – 1 бр.
  • Масло – 50 г
  • Захар – 100 г
  • Лимон (кора и сок) – 1 бр.

Приготвяне:

Отделете жълтъците от белтъците. Ще използваме само жълтъците. В кухненски робот смесете съставките за тестото.

Юлия Мулино

Ще се получи гъста хомогенна маса.

Юлия Мулино

Разделете тестото на 2 части.

Юлия Мулино

Нарисувайте с молив 16-сантиметрови кръгове на гърба на пергамента и поставете всяко от топчетата в средата на кръговете.

Юлия Мулино

Разточете тестото до размера на рисунките.

Юлия Мулино

Печете за около 15 минути в предварително загрята фурна на 190 С.

Юлия Мулино

Използвайте ринг, за да изрежете плоски блатове.

Юлия Мулино

Оставете ги да изстинат.

Юлия Мулино

Оставете изрезките за украса и поръсване на пая. Можете да оставите блатовете и неразрязани – така паят ще се изпече още по-бързо.

Поставете едно яйце, маслото и захарта за крема в топлоустойчива купа и поставете на водна баня.

Юлия Мулино

Настържете кората на половин лимон. Добавете я в купата.

Юлия Мулино

Изстискайте сока от един цял лимон.

Юлия Мулино

Прецедете лимоновия сок през сито и го добавете към лимоновата маса.

Разбърквайте непрекъснато и гответе за около 15 минути.

Сместа трябва да стане почти като гъст мед.

Юлия Мулино

Разпределих крема върху блатовете, докато беше още топъл. За да предотвратите разместването на пая, първо нанесете капка крем в центъра на подноса.

Юлия Мулино

Намажете първия блат.

Юлия Мулино

Поставете втория отгоре.

Юлия Мулино

След това покрийте втория слой.

Юлия Мулино

Използвах част от крема, за да покрия ръбовете на пая.

Юлия Мулино

Направете трохи от остатъците от сладкиша.

Юлия Мулино

Поръсих с останалите трохи ръбовете на пая.

Юлия Мулино

Украсих горната част на пая с лимонови резени и трохи.

Юлия Мулино

За да може кремът да се стабилизира, оставете пая „Анке“ да престои няколко часа, преди да го сервирате.

Юлия Мулино

Насладете му се с чая или кафето си!

Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest