Пътуващите в Москва скоро ще могат да се возят в метрото само с обръщане на главата си

Според кметството Москва има всички шансове да стане „първата в света“, която ще въведе новата система за плащане чрез facial recognition (разпознаване на лица) през пролетта на 2021 година.

Според кметството Москва има всички шансове да стане „първата в света“, която ще въведе новата система за плащане чрез разпознаване на лица през пролетта на 2021 година.

„Метрото преминава на ново ниво: Face Pay“, заяви заместник-кметът на Москва Максим Ликсутов в изявление. „Представете си едно обръщане, което ще отваря вратите пред вас. Звучи малко фантастично, но това е нашето непосредствено бъдеще“, отбеляза служителят, без да разкрива повече подробности.

Поне един гейт на всяка станция на метрото ще бъде оборудван с безконтактна технология за разпознаване на лица още през следващата пролет, казват властите в Москва. В момента системата е в първия етап на своето тестване, като първоначалните пробни пускове са планирани да приключат до 1 октомври 2020 година.

Очаква се Facial payment да стане популярен метод сред туристите в Москва, където около 9 млн. души се возят в метрото в обикновен делничен ден. „Всички са свикнали да плащат с карти и смартфони и тази функция не изненадва никого“, каза заместник-кметът на Москва.

Миналата година ограничен брой гейтове на метрото бяха оборудвани с facial recognition технология, която сканира и идентифицира лица. Камерите бяха поставени на стойките за пропускателните врати на нивото на лицето. Устройствата помагат да се засекат и престъпници и изчезнали лица, създавайки по-сигурна среда в Москва, където живеят над 12 млн. души.

автор: ВАЛЕРИЯ ПАЙКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest