Първите БМПТ „Терминатор“ постъпиха в танковата дивизия на Урал

Първата партида от осем бойни машини за поддръжка на танкове (БМПТ) „Терминатор“ постъпи за изпитания в танковата дивизия в Челябинска област, заяви днес генерал-полковник Александър Лапин, командир на войските на Централния военен окръг (ЦВО), пише „Российская газета“.

Екипажите на „Терминатори“ вече са сформирани. Личният състав на мотострелковите дивизии на подразделенията, който се преоборудваха с новите машини, сега преминават през преквалификация. Представители на завода запознават военните с бойните възможности на тези машини, както и с техните експлоатационни характеристики.

„Терминатор“, пуснат в експлоатация през април 2018 г., е многоцелева, високозащитена бойна гъсенична машина за огнева поддръжка, на базата на танка Т-90. БМПТ е въоръжена с две 30-мм оръдия, ширококалибрена картечница и противотанков комплекс „Атака-Т“. „Терминатор“ може да поразява леко бронирани цели, танкове и БМП, заедно със силите за ПВО е ефективен срещу хеликоптери и нисколетящи нискоскоростни самолети на противника.

„Използването на БМПТ може значително да увеличи бойните възможности на танковете и тяхната издръжливост на бойното поле“, подчерта пресслужбата на ЦВО.

Стана известно и че зенитно-ракетният комплекс С-400 „Триумф“ е пристигнал в района на Свердловска област на мястото на постоянното разполагане. Около 200 единици техника бяха доставени по железопътен път от полигона „Капустин Яр“ в Астраханска област. Също така заедно с машините пристигнаха и триста военнослужещи.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest