Първият изпитателен пуск на тежката МБР „Сармат“ е планиран за есента

Първият пуск на новите руски междуконтинентални балистични ракети клас „Сармат“ e планиран за есента.

До края на 2021 г. – в рамките на летателно-конструкторските изпитания на ракетите, трябва да бъдат изпълнени два пуска, съобщи за ТАСС източник от отбранително-промишления комплекс на страната.

Първият пуск е планиран за есента, вторият – за края на годината, разказа събеседникът на агенцията, цитиран от „Российская газета“.

Вече са изпълнени три броскови пуска на МБР от космодрума „Плесецк“: ракетите са изтреляни от шахти с барутен акумулатор на налягане с кратко включване на маршов двигател.

Ракетата „Сармат“ е създадена в Държавния ракетен център „Макеев“. Според данни от открити източници, по време на разработването ѝ акцентът не е бил върху масата на полезния товар – както например при Р-36M „Воевода“ – а върху обсега на полета.

Това позволява на ракетата да се движи по неоптимална траектория и да обхожда зони на действие на противоракетна отбрана (ПРО). „Воевода“ има обсег от 11 000 км, новата система практически няма ограничения в обсега“, заяви през 2018 г. руският държавен глава Владимир Путин.

Полезният товар на новата ракета е 10 тона. Тя ще стане носител на управляеми хиперзвукови бойни глави „Авангард“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest