Пъргавият „руснак“ срещу невидимия „китаец“: опасни съперници, но с различни концепции

Москва и Пекин разработват изтребители от пето поколение, „за да оспорят господството на САЩ“, но в същото време използват различни подходи, твърди американското аналитично издание The National Interest, сравнявайки руския Су-57 и китайския J-20.

В статията на NI се твърди, че Су-57 дори с двигатели АЛ-41Ф1 превъзхожда китайския си конкурент, що се отнася до маневреност и свръхзвуковите характеристики, а при инсталирането на новия двигател, познато като „тип 30“, ефективността му дори още ще се увеличи.

Авторите смятат, че проблемът на китайския самолет се състои в липсата на подходящ реактивен двигател. Сега самолетът, очевидно, ползва руски двигател, отбелязва NI. В Китай са се заели с разработката на нов двигател, но е малко вероятно той да повиши маневреността на J-20 до нивото на Су-57, смятат авторите.

Преимущество на китайския изтребител е голямата „скритост“. При създаването на J-20 са използвани технологии, сходни с тези при разработките на американските F-22 и F-35, гласи статията.

Руският Су-57 и китайският J-20, пише изданието, по начало имат различни приоритети. Китайският изтребител е трябвало да се използва като ударен самолет за далечни разстояния – който да създава заплаха за американските военни бази и военни обекти в Тихия океан, въздушните танкери и десантните съдове. Не е планирано да участва във въздушни боеве с американските F-22 и F-35, освен в случай на самоотбрана, подчертават авторите.

Руският Су-57, напротив, направен е с цел да превъзхожда въздушните си опоненти, предназначен е „за лов на американски изтребители, такива като F-22 и F-35“, уверен е авторът.

Медиите по-рано съобщиха, че докато Русия и Китай работят над доставките на изтребители от пето поколение за войските си, ВВС на САЩ едва през 2030-те години се надяват да разработят нова платформа за пробив на противовъздушната отбрана на противника, а за момента са принудени да модернизират изтребителите си четвърто поколение като F-15C Eagle.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest