Общество

Парадна карабина: как СКС става най-популярното церемониално оръжие

Карабината на Симонов се счита за най-разпространеното в света церемониално оръжие

Ежедневникът „Звезда“ научи какво символизира оръжието за различните армии, в които стои на въоръжение.

Изданието анализира церемониалното оръжие, което се използва от военни на Ватикана, Япония, САЩ и Германия. Във всяка страна има оръжия за почетни церемонии, пише „Российская газета“.

В Русия това е самозарядната карабина „Симонов“ (СКС). Съветският конструктор Сергей Гаврилович Симонов я създава като масово оръжие с нов междинен 7,62х39 –мм патрон. Приета е на въоръжение през 1949 г., но тогава започват да доставят на армията и автомата „Калашников“, който става и основно стрелково оръжие.

СКС обаче не отива в запас. Използва се от подразделенията на радиотехническите войски за ПВО, инженерни и военни строителни части, а днес – от караули на военизираната охрана на обекти.

Но по-често самозарядната карабина на Симонов може да се види на военни паради и церемонии с участието на войски. Тя стои на въоръжение в почетния караул на 154-ти отделен комендантски полк на Въоръжените сили и Президентския полк на Руската федерация. С нея военнослужещите участват в протоколни мероприятия на най-високо държавно ниво и във военни паради.

Тя е оценена и от много други държави, в които също е участник в протоколни мероприятия. Това са Беларус, Казахстан, Таджикистан, Северна Корея, Куба, Монголия и десетки страни в Азия и Африка. В Китай карабината Type 56 на почетния караул също е леко модифицирана версия на самозарядната карабина на Симонов.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest