Пандемията от коронавирус може да попречи на парада на Победата

За първи път след разпадането на Съветския съюз Русия може да се откаже от парада на Червения площад за 9 май.

Кремъл може да отмени парада в чест на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война (1941-1945 г.) във връзка с пандемията от короновирус, съобщават руските медии.

Според прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков всичко зависи от развитието на ситуацията с болестта в Русия през следващите няколко седмици.

„Въпросът със сигурност се обсъжда, но, докато не се вземат решения, подготовката продължава“, каза той пред репортери в отговор на съответния въпрос.

„Решението дали да се проведе парадът или не, и ако да, в какъв формат, тепърва ще се взема, като се има предвид как ще се развие епидемиологичната обстановка“, добави Песков.

В отговор на въпроса дали парадът може да се проведе без зрители, Песков отбеляза: „Ситуацията ни принуждава да бъдем гъвкави, така че вероятно не бива да говорим какво би могло да се случи“.

„Възможно е и е необходимо да направим всичко, за да може, от една страна, да отдадем почит на паметта и героизма на нашия народ и Родина, но, от друга страна, да не застрашим здравето на народа“, добави говорителят на президента.

През 2020 г. Русия отбелязва 75-годишнината от победата във Великата отечествена война. На парада на 9 май на Червения площад трябва да присъства и френският президент Еманюел Макрон.

Отменян ли е парадът на Победата преди коронавируса?

Военни камиони, превозващи ракети за С-300 на един от основните московски булеварди, минавайки през Триумфалната арка на Москва във вторник, 9 май 1995 г.
Военни камиони, превозващи ракети за С-300 на един от основните московски булеварди, минавайки през Триумфалната арка на Москва във вторник, 9 май 1995 г.AP

9 май в Русия се счита за основния празник в страната, с който никое друго събитие не може да се сравни. Това е денят на гордостта на народа и победата във войната, отнела повече от 27 млн. живота.

Въпреки това 9 май не е главен празник от самото начало. Така в периода от 1947 до 1965 г. парадът не се провежда, а 9 май е обикновен работен ден.

„Има няколко хипотези за причините. Някои от тях дори се въртят около „конфронтацията“ между Сталин и Жуков – Йосиф Висарионович уж иска да неутрализира значението на победата и личността на маршала“, казва военният анализатор Дмитрий Сафонов.

Той отбеляза, че страната преминава през труден следвоенен период, а почивният ден за 9 май е отложен за 1 януари в съответствие с решението на Върховния съвет на СССР. „Няма допълнителни пари за празненства и е необходимо страната да се възстанови от руините. Поради тези причини парадът в Съветския съюз се провежда само на годишнината от победата“, добави той.

Единственият случай в историята, когато парадът не се провежда известно време, е периодът след разпадането на СССР от 1991 до 1995 година.

„Короновирусът може да е единствената причина след разпадането на СССР, когато Русия отказва да празнува победата във Великата отечествена война. Дали това ще се случи или не, ще стане ясно до средата на април, когато правителството ще оцени ефективността на мерките, предприети срещу болестта“, завърши Сафонов.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest