ПАК ДА ще получи нов бордови отбранителен комплекс

Перспективният авиационен комплекс за далечна авиация (ПАК ДА) на Русия ще получи на въоръжение усъвършенстван отбранителен комплекс.

С помощта на средства за радиоелектронна борба, той ще осигури защита от вражеската противовъздушна (ПВО) и противоракетна отбрана (ПРО).

„За ПАК ДА се разработва напълно нов бордови отбранителен комплекс, който дава защита от всички видове оръжия – радиолокационно и оптическо“, каза представител от отбранително-промишления комплекс на Русия, цитиран от ТАСС.

Благодарение на това, че перспективният бомбардировач ще носи оръжия с голям обсег само във вътрешните отсеци на фюзелажа, няма да му се налага да навлиза в зоната на ПВО на противника. Целите ще могат да бъдат поразявани от райони на световния океан и от териториите на други държави, пише „Российская газета“.

Знае се, че самолетът ще бъде изпълнен по схемата „летящо крило“, ще развива дозвукова скорост и ще има голяма продължителност на полета. Бомбардировачът ще бъде максимално автоматизиран, което ще позволява в бъдеще да провежда полети в безпилотен режим. Основното тактическо приложение на ПАК ДА ще бъде използването на далекобойно оръжие.

Припомняме, че разработването на ПАК ДА започва през 2009 г. в конструкторско бюро „Туполев“. Планира се да постъпи на въоръжение до 2027 година.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest