Общество

„Пыяла“ на АИГЕЛ: песента от 2020 г. стана хит в TikTok и музикалните платформи

Това парче на руското електронно хип-хоп дуо в момента оглавява много световни музикални класации, включително Spotify и Apple music. Защо сега?

Почти невъзможно е да превъртите фийда си в TikTok или в YouTube, без да попаднете на тази песен. Докато някои блогъри я използват, за да създадат настроение за атмосферни и меланхолични видеоклипове, други режат салати – и всичко това в ритъма на тази запомняща се мелодия. „Пыяла“ се превърна в истинска фолк сензация.

Песента излиза през 2020 г. от електронната хип-хоп група АИГЕЛ. Дуетът се състои от поетесата Айгел Гайзина и музиканта Иля Барамия. Айгел, която е с татарски произход, е родом от град Набережни Челни в руската Република Татарстан.

АИГЕЛ

„Пыяла“ е най-популярната им песен и кавър на едноименния им албум. Композицията се пее на татарски език. Думата „пыяла“ се превежда буквално като „пияла“, която е керамична купа от Централна Азия. На татарски език „пыяла“ означава също „стъкло“ и „стъклени фрагменти“.

Според Айгел текстът на песента разказва историята на момиче, което е изпитало болка и разбито сърце от страна на любим човек.

АИГЕЛ

„Пыяла“ е издадена през 2020 г. и дори дебютира в главната руска телевизия „Първи канал“. Първоначално песента е планирана за руския телевизионен сериал „Топи“, но в крайна сметка така и не попада в саундтрака му.

Истинският успех идва през 2023 г., когато е включена в саундтрака на новото хитово телевизионно предаване „Слово пацана“: Кров на асфальте“ („The Boy’s Word: Blood on the Asphalt“). Премиерата на сериала, разказващ за борбата на тийнейджърите в престъпния свят на съветски Татарстан непосредствено преди разпадането на СССР, е през ноември 2023 г. в Русия. „Пыяла“ често се използва, за да съпровожда най-интензивните моменти от сериала.

Жора Крижовников/Toomuch Production, 2023

Тя бързо оглавява всички руски музикални класации и платформи, включително Yandex Music и VK music, и става популярна в Tiktok в Русия. Скоро оглави и световните класации за най-популярни песни в Shazam, Apple Music и Spotify, като същевременно влезе в TikTok Billboard Top 50.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest