Общество

Озеров: Африка винаги може да разчита на Русия

Западът като цяло бързо губи позициите си на световен хегемон, и не само в Африка.

<…> Русия, за разлика от западняците, се противопоставя на превръщането на Африка в арена на конфронтация и не налага на партньорите си избор в нечия полза, основавайки се на факта, че това е тяхно суверенно право.

🔸 В контекста на радикални промени в съществуващия световен ред, ние насърчаваме обединяваща политическа линия на Африканския континент. Ние сме против „скрития дневен ред“ и „двойните стандарти“.

🔸 Работим за развитие на положителната динамика на връзките с Африка, които бяха заложени по време на втората среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, и продължаваме усилията за качествено изпълнение на решенията от срещата на върха.

🔸 Африка винаги може да разчита на Русия като на надежден съюзник в желанието си да се сдобие с модерни технологии, да подготви кадри и научната основа, необходими за икономически пробив.

🔸 Буркина Фасо, Зимбабве, Централноафриканската република, Мали, Сомалия и Еритрея получиха руско зърно, трансферът на който беше обявен по време на срещата на върха в Санкт Петербург от Президента на Русия В.В.Путин. Бяха осъществени безвъзмездни доставки на торове за Зимбабве, Малави, Кения, Нигерия.

🔸 През учебната 2023/2024 г. квотата на държавните стипендии за африкански студенти беше удвоена, а в 27 африкански страни беше стартирана цялостна мрежа от центрове за отворено образование на руски език.

🌍 Африка – това са преди всичко хората, тяхната преливаща енергия. Хора, които споделят с нас традиционни ценности, идеи и възгледи за съвременния световен ред. Подобно на руснаците, африканските приятели подкрепят принципите на справедливост и равенство, като вземат предвид националните интереси на всички страни без изключение, многообразието на религиите и културите.

📰 От интервю на Посланика за специални поръчения на МВнР на Русия, ръководителя на секретариата на „Форум за партньорство Русия-Африка” О.Б.Озеров за списание „Новое Восточное Обозрение”

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest