Общество

Отсраниха капитана на руския футболен отбор заради мастурбация

В интернет изтече интимно видео с Артьом Дзюба, но наказанието за това понесе самият футболист.

Спортната общност се съгласи със санкциите, но не и останалата част от обществото.

„Не съм перфектен, както всеки човек, правя грешки. И всички ние сме грешни, за съжаление. Следователно, вероятно до голяма степен съм виновен за това. Но мога да виня само себе си“, каза капитанът на руския национален отбор по футбол Артьом Дзюба във видеообръщението си.

Той го записа, след като през нощта на 8 ноември в няколко канала на Telegram и Twitter, насочени към интимни снимки и видеоклипове на знаменитости, се появи интимно видео с Дзюба. На кадрите се вижда как той мастурбира. Кой обаче е публикувал видеото не е напълно ясно. Няколко дни по-рано, според издание Baza, телефонът на футболиста е хакнат и той изчиства паметта му, което обаче не е достатъчно. Крадците не му изпращат никакви искания и веднага пускат видеоклипа.

Случката можеше да си остане поредното изтичане на голи снимки на знаменитост, но доведе до много по-различни последствия.

Бързи последствия

Артьом Дзюба

Артьом ДзюбаAP

В същия ден се състоя играта на петербургския „Зенит“ срещу „Краснодар“, където Дзюба трябваше да бъде капитан. Но преди мача той бе лишен от капитанската лента.

„Личният живот на човек не трябва да става обществено достояние и предмет на дискусия“, каза генералният директор на футболния клуб Александър Медведев, но въпреки това наложи санкции на футболиста.

В същия ден старши треньорът на националния отбор Станислав Черчесов изключи нападателя от националния отбор за всички мачове през ноември. „Винаги сме подчертавали, че както на футболното игрище, така и извън него, всеки трябва да се придържа към нивото и статуса на играч от националния отбор“, коментира Черчесов. Той каза, че е взето решение „да се предпази от излишни негативи и напрежение както отборът, така и самият футболист“.

Това решение беше подкрепено от Руския футболен съюз, защото отстраняването може да се е случило „за по-добро“. „Мнозина говореха, че е уморен, че не е много готов. Сега е моментът за презареждане. Да гадая дали ще се върне в националния отбор обаче не мога“, каза членът на етичната комисия Андрей Созин.

Според Дзюба мачът с „Краснодар“ е бил най-трудният в кариерата му. „Сякаш за малко бях в ада, дори не успях да сдържа емоциите си в колата на връщане“, каза той след това.

„Омерзителна история“

В мрежата обаче не разбраха санкциите срещу играча. Започна медийна кампания в негова подкрепа, в която се включиха медийни мениджъри, телевизионни водещи, писатели и други известни личности.Вратарят на ФК

Вратарят на ФК „Краснодар“ Матвей Сафонов (вдясно) изпуска гол в 14-ия кръг на руската Премиер лига между ФК „Зенит“Ш (Санкт Петербург) и ФК „Краснодар“ (Краснодар). Вляво – авторът на гола, играчът на ФК „Зенит“ Артьом Дзюба.Александър Галперин/Sputnik

„Отвратителна история с Дзюба. Не заради това, което е направил Дзюба (и какво всъщност е направил?), а заради това, което му причиниха. Като човек, който никога не е заснемал на видео никаква интимност, въпреки това съм шокирана, че Дзюба е обвинен в наличието на интимен живот, който той съвършено не е възнамерявал да демонстрира публично. Уф, лицемери“, написа в своя Telegram Маргарита Симонян, главен редактор на RT. Бившата кандидатка за президент на Русия и тв водеща Ксения Собчак припомни случая с репортера на The New Yorker Джефри Тубин, който също бе отстранен през октомври 2020 г. заради мастурбация по време на разговор в Zoom с колеги.

„Не толкова отдавна в #ОсторожноНовости обсъдихме, че The New Yorker (легендарната американска медия) отстрани най-готиния си журналист, защото мастурбира в Zoom пред редакцията, забравяйки да изключи екрана. Той бе освободен с формулировката „редакцията ще проведе разследване“. Помислих си, че е глупост, но няма да стигне до нас. Но изведнъж решават да накажат талантлив спортист за лично видео“, написа Собчак в Instagram, сравнявайки „новите етични стандарти“ със стандартите на СССР, където на партийно събрание могат да ти се скарат за „неприлично поведение“.

За правото на неприкосновеност на личния живот говори и главният продуцент на канала „Матч ТВ“ Тина Канделаки: „Искам още веднъж да разясня детайлите: Артьом Дзюба не е виновен за нищо. Той не е поръчал тържествено отбелязване на празник с шампанско за $500 бутилката, не е разбил съблекалнята и не е разкъсал чуждо сухожилие. Уважението към личния живот на някой друг означава, че този личен живот не трябва да се обсъжда, дори когато видиш самото видео, статия или публикация в Telegram“, каза тя и отбеляза, че в идеалния случай, разбира се, за Артьом не трябва да има последствия.

Инцидентът обаче привлече твърде много внимание в социалните мрежи, стартирайки вълна от мемове и хумористични туитове, както и кампания под хаштага #ЯмыДзюба – под който руски знаменитости започнаха да качват свои собствени голи снимки.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest