Отшелницата Агафия Ликова помоли руски бизнесмен за нова къща

Отшелницата Агафия Ликова, която живее в Хакаския резерват в тайгата, се обърна към бизнесмена Олег Дерипаска с молба да ѝ помогне в изграждането на ново жилище вместо сегашната ѝ дървена къща, заяви директорът на природния резерват Виктор Непомнящи, цитиран от в. „Взгляд“.

„Старата къща е наистина в лошо състояние, започнаха да я ремонтират – и от едната страна поправят, от другата се руши: печката е сменена, появиха се пукнатини, подовете са изгнили. А Агафия Ликова благодари за вече оказаната помощ и помоли бизнесмена за съдействие при изграждането на нова къща“, каза той във Facebook.

Директорът на резервата припомни, че Дерипаска вече е помагал на Ликова. По негово мнение строителството ще започне в близко бъдеще.

В продължение на много години на Ликова активно помага ръководителят на съседния с Хакасия Кузбаски резерват Аман Тулеев. След оставката му обаче отшелницата остава само с помощта на служителите на Хакаския резерват и помощник, изпратен от Руската православна староверска църква.

Ликова е последният представител на староверското семейство, което геолозите откриха в Западните Саяни през 1978 година. То се състои от главата на семейството Карп Ликов и четирите му деца: Савин (45 г.), Дмитрий (36 г.), Наталия (42 г.) и Агафия (34 г.). От 1937 г. старообрядците живеят в пълна изолация от външната среда. През 1981 г. двамата по-големи братя на Агафия и сестра ѝ умират. А през 1988 г. баща ѝ почива.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest