Отряди ездачи на кучешки впрягове влизат в руската полиция в Чукотка

В Чукотка ездачите на кучешки впрягове стават сътрудници на полицията, съобщиха от регионалното министерство на вътрешните работи на Руската федерация.

Отбелязва се, че през изминалото столетие някои полицаи са се движели с кучешки впрягове. Първообразът на легендарния полицай Алимбек Добриев, който служи през 1940-те години в района на Чукотка, може да се види в музея на регионалното министерство на вътрешните работи, предаде РИА „Новости“.

Сега полицията разполага с автомобилна и снегоходна техника. Но предвид трудните природо-климатични и метеорологични условия, понякога те не достигат до местопрестъплението. Председателят на Съвета на старейшините на Асоциацията на коренните малочислени народи на Чукотка Александър Омрипкир предложи създаването на отряд от ездачи на кучешки впрягове.

„Според Александър Александрович има хора сред жителите на Чукотка, които имат умения за яздене на кучешки впрягове, а в Далечния север помощта им би била безценна при подпомагане на полицейски служители. Членовете на отряда ще бъдат включени в състава на нещатните сътрудници на полицията при органите на вътрешните работи с издаването на подходящи удостоверения“, се казва в изявлението.

Президентът на Асоциацията на коренните малочислени народи на Чукотка Анна Отке подкрепи идеята за създаване на отряди, като съвсем скоро списъкът с кандидати ще постъпи в министерството за оформяне на удостоверения.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest