Отличителни и вдъхновяващи рецепти за коктейли с кафе за незабравимо лято

Празникът на лятото не свършва, докато се наслаждаваме на топлото време, носим слънчеви очила и напълно забравяме за якетата и палтата. Лятото означава партита край басейна, пикници в парка, барбекю в задния двор и всякакви дейности на открито, които най-накрая ни събират със семейството и с приятелите ни. Но топлото време и слънчевите дни означават също, че нараства нуждата от освежаване, като например с вкусни домашни коктейли. Баристи от най-голямото училище за кафе в света Lavazza Training Center в Торино са тук, за да споделят специална селекция от разнообразни рецепти за коктейли с кафе, които да удивят гостите ви и да им позволят да опитат кафе, както никога не биха очаквали.

Опреснете уменията си на барман-миксолог, вземете необходимите съставки и инструменти и следвайте рецептите по-долу, като изберете тази, която най-добре отговаря на Вашите нужди и вкус!

Ликьор с кафе, вкусна напитка за завършек на летните вечери и нов прочит на класическото кафе!

Съставки за захарния сироп

  • 250 мл вода
  • 250 гр тръстикова захар

Съставки за ликьора

  • 250 гр алкохол 95°
  • 100 мл кафе еспресо*
  • 25 г кафе на прах
  • 150 мл вода
  • 2 шушулки ванилия

*Препоръчваме Qualità Rossa

Приготвяне

  • За да приготвите сиропа, просто смесете захарта и водата в тенджера, сложете я на котлона и след като кипне, варете в продължение на 9 минути
  • За да приготвите ликьора, залейте ванилията и кафето на прах с алкохола и ги оставете да киснат в продължение на 7 дни
  • Прецедете получената течност с помощта на салфетка или хартиен филтър, предварително намокрени, изстискани и поставени в голяма цедка
  • Пригответе еспресото
  • Смесете захарния сироп (250 мл) с алкохола
  • Добавете еспресото и след това водата, за да намалите алкохолното съдържание
  • Оставете да изстине на стайна температура. Налейте в бутилка и сложете във фризера
  • След като изстине, ликьорът е готов да бъде поднесен!

Вечерно айс кафе, освежаваща напитка, на която да се насладите, докато съзерцавате летните залези. 

Съставки

  • 1 “дълго“ еспресо*
  • 6-7 кубчета лед
  • 1 с.л. ликьор амарето
  • 1 ч.л. захар
  • Течна сметана
  • Горчиво какао

*Препоръчваме Lavazza AMM Passionale

Приготвяне

  • Сложете 6–7 кубчета лед и 1 чаена лъжичка захар в шейкър
  • Добавете супена лъжица ликьор амарето и едно дълго еспресо
  • Затворете шейкъра добре и разклатете енергично в продължение на 10–15 секунди
  • Отворете шейкъра и изсипете течността в коктейлна чаша, като отцедите леда с подходяща цедка
  • Накрая добавете отгоре няколко капки леко разбъркана течна сметана и поръсете с горчиво какао

Обърнато ирландско кафе, кадифената текстура на сметаната среща дръзкия вкус на уискито и силния аромат на кафе. Обгръщаща и успокояваща рецепта за летните вечери, когато топлите лъчи са заменени от освежаващ бриз.

Съставки

  • Еспресо*
  • 250 мл мляко
  • 300 мл сметана
  • 100 гр захар
  • 9 гр желатин
  • Уиски

*Препоръчваме Lavazza Crema e Gusto Classico   

Приготвяне

  • Изсипете 250 мл мляко, 300 мл сметана и 100 гр захар в съд. Загрейте на слаб огън и точно преди сметаната да кипне, сложете 9 гр желатин в съд със студена вода и го оставете да кисне около две минути
  • Щом сметната кипне, отцедете желатина и го добавете към сместа. Разбъркайте бавно и спрете котлона
  • Добавете уискито и разбърквайте, докато получите гладка смес. Вземете 5 чаши, изсипете около 100 мл от сместа във всяка и оставете да преседят в хладилника около 24 часа
  • Когато кафето е готово, сипете по една чаша еспресо върху сметаната във всяка чаша
  • Обърнатото ирландско кафе е готово за поднасяне

Морета фанез, първоначално това кафе е любима напитка на рибарите и моряците от пристанище Фано, за да ги стопля по време на работа. То е едновременно силно и сладко, отличен диджестив или средство за повишаване на енергията следобед.

Съставки

  • 1 еспресо* 
  • 10 мл бренди
  • 20 мл анасонова напитка
  • 10 мл ром
  • Тръстикова захар
  • Лимонова кора

*Препоръчваме Lavazza Caffè Espresso

Приготвяне

  • Сипете 10 мл бренди, 20 мл напитка с анасонов аромат и 10 мл ром в чаша за пунш
  • Добавете 2 пакетчета тръстикова захар
  • Затоплете на пара, докато захарта се разтвори напълно
  • Сипете едно еспресо и украсете с лимонова кора

Еспресо Мартини, за отпускаща атмосфера в часа на коктейлите, вкусна и уникална рецепта с отличима плътност, благодарение на маслата, отделени при разклащане на кафето.

Съставки

  • 1 пълна чаша кафе*
  • 30 мл водка
  • 30 мл Франджелико
  • 6 кубчета лед
  • 5 гр захар
  • ½ джандуйото (шоколадов бонбон)

*Препоръчваме Lavazza AMM Passionale

Приготвяне

  • Пригответе еспресо и го подсладете
  • Сложете леда, подсладеното кафе, водката и ликьора Франджелико в шейкър
  • Разклатете добре и изсипете съдържанието в чаша за мартини
  • При поднасяне, срежете шоколадовия бонбон на половина и с нож направете разрез, с който да закрепите бонбона на ръба на чашата.

Pin It on Pinterest