Откриване на 9-та Седмица на италианската кухня по света в София„Средиземноморската диета и кухнята на корените: здраве и традиция“
Днес в София започва IX Седмица на италианската кухня по света – ежегодно събитие, лансирано от Министерството на външните работи и международното сътрудничество и организирано от Посолството на Италия в България в сътрудничество с Италианския културен институт и Агенция ITA в София, Конфиндустрия България и Италианската търговска камара в България, посветено на популяризирането на италианската кухня и качествените хранителни продукти по света.
Тазгодишното събитие е посветено на темата: „Средиземноморска диета и кухня на корените: здраве и традиция“ и има за цел да изтъкне традиционните корени на италианската кухня и признатата роля на средиземноморската диета за опазване на здравето, като част от един здравословен, балансиран и устойчив начин на живот.
Седмицата на италианската кухня по света ще бъде открита тази вечер в хотел „Хилтън“ в София със събитието „Виното – в сърцето на италианската кухня“ – празник с дегустация на повече от 70 италиански вина и лекция относно т.нар. Метод Шампеноа със сомелиера Фабиана Ботан. След дегустацията в ресторант Floret на хотел InterContinental в София ще се проведе вечеря, организирана от Групата на младите предприемачи на Конфиндустрия България и ITA Airways за популяризирането на типичната италианска кухня в България и за представяне на националната авиокомпания.
На 19 ноември, по случай 700-ата годишнина от смъртта на Марко Поло, в хотел „Хилтън“ ще бъде организирана конференцията „Оризовото поле вчера, днес и утре“. Събитието, посветено на историята на италианския ориз, ще бъде придружено от фотографска изложба, която може да бъде посетена до 29 ноември 2024 г.
На 20 ноември ще се състои традиционната галавечеря в резиденцията, давана от Посланичката Джузепина Дзара, с меню от майстор-готвача Даниеле Приори, посветено на вкусовете на Южна Италия.
На 21 ноември майстор-готвачът Приори ще участва в благотворително събитие в българската фондация за интегриране на млади хора с увреждания на пазара на труда „Светът на Мария“. Вечерта е предвидена вечеря на Италианската кулинарна академия в сътрудничество с Националния съвет по ориза, Италианския културен институт и Агенция ITA, с меню на майстор-готвачите Марио Пучо и Джузепе Пелико, вдъхновено от кулинарните традиции на област Сицилия и област Пулия.
На 22 и 23 ноември Италианската търговска камара в България ще организира тематични срещи Lazio for food in Bulgaria (Лацио за храна в България) и кръгла маса за кулинарния туризъм с галавечеря в ресторант Вила Белучи и с участието на гости от Фестивала на италианското кино в България.
Освен това през цялата седмица в НУКК в Горна баня ще бъде създаден кът, посветен на средиземноморската диета.
Специални благодарности на спонсорите: фирма Джи Ти Ти – изключителен представител на италиански марки за интериор и екстериор, фирма „Куминяно фрут“ – сред водещите компании в света в преработката на промишлени череши, компанията Christian of Roma – лидер в дистрибуцията на продукти за коса, козметика и оборудване за салони за красота, компанията „Дженерали застраховане“ – част от Generali Group, един от най-големите световни доставчици на застрахователни услуги, и вносителите на вина BNK Wines, Seewines, Амо ла вита, Ферери, Rali Wine, Business Solutions Bulgaria.
Повече информация за Седмицата на италианската кухня 2024 можете да намерите на уебсайта на посолството: https://ambsofia.esteri.it/bg/news/dall_ambasciata/2024/11/ix-%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d1%85%d0%bd%d1%8f-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82/