Откриха „Пролетния базар на книгата”

Истината е, че ако не научим децата на отношение към книгата, да обичат да четат, всичко друго е маловажно.

Това каза министърът на културата Боил Банов по време на откриването на „Пролетния базар на книгата”, който се провежда от днес до 2 юни в НДК. „Благодаря на екипа на Асоциация „Българска книга”, че за пореден път избра НДК за толкова голямо събитие, което в важно за четенето, но е важно и за Двореца”, каза още министър Банов. Той сподели, че е впечатлен и от факта, че това е вече второ издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.
Приветствия към публиката отправиха още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга”. Сред гостите на официалното откриване бяха и зам.-министърът на културата Румен Димитров, зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов, инж. Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК.
Музикален поздрав към гостите бяха подготвили талантите от детска вокално-театрална формация „Таласъмче”. Церемонията завърши с откриването на изложбата „Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация“ в присъствието на самия творец.
Най-голямото пролетно книжно изложение у нас отново ще предложи на публиката вълнуваща разходка сред хиляди книги, представяйки над 160 български книгоиздатели и книготърговци на три нива в НДК – фоайета от етаж 0 до 3. В рамките на шестте дни на изложението посетителите ще могат да се насладят на традиционната културна програма, наситена с премиери на книги, четения и срещи с български и чуждестранни автори. На щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма, която за първи път ще се проведе на Мраморно фоайе, предстоят десетки срещи с автограф с български писатели и поети.
Паралелно с Пролетния базар на книгата ще се проведе и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи. Програмата на второто издание на Фестивала също ще бъде в Мраморно фоайе в НДК и ще се състои от разнообразни събития, подходящи за всякакви възрастови групи – срещи с автори, преводачи и художници от България и чужбина, изложба, театрална постановка и майсторски клас по творческо писане.

Pin It on Pinterest