Откриха археологическа експозиция „Антична Сердика“

Радвам се, че тъкмо на този ден като подарък за жителите и гостите на столицата ни вече е отворена за посещения постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“. Тя е част от един сложен и дългогодишен проект, с който в Министерството на културата се гордеем и се радвам, че от днес официално тази част от безценното ни културно наследство е споделена със света. С тези думи зам.-министърът на културата Румен Димитров се обърна към гостите на церемонията по откриването на постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика” в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика” в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария Луиза” № 2. Той благодари специално на екипите на Столична Община и на Регионален исторически музей – София, както и на всички, допринесли за успешната реализация на проекта.
Зам.-кметът на Столична Община доц. д-р Тодор Чобанов изрази задоволство от факта, че Регионалният исторически музей на София вече има толкова много филиали, при това един от тях е разположен в това уникално пространство в сърцето на София. „Едва ли друг музей може да се похвали, че под него се намира метростанция с най-широкия тунел в Европа, 30 метра, с хиляди хора, които всеки ден преминават и същевременно този музей съхранява всичките метри културен слой”, изтъкна доц. д-р Чобанов. Той изказа благодарности на археолозите, които в скромни за науката срокове са успели да проучат огромно по обем археологическо пространство, на музейните работници, на ръководството на Столична община – за това, че проектите с цел запазване на археологията са били променяни четири пъти, а на Министерството на културата – „за това, че се съгласи да изпълнява изключително сложния, труден проект, за цялото това огромно пространство от 15 хиляди кв. м., включително и този музей”.
Доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, директор на Регионален исторически музей – София, представи накратко експозицията. Тя благодари на археолозите, които през годините са работили по разкриването и експонирането на комплекса, както и на екипа на РИМ – София, положил усилия за това да заработи и  информационно-образователен център към музея, където с най-малките публики ще работят педагози. За създаването на центъра е допринесло и дарение от г-жа Силви Вартан. 
Гост на официалната церемония беше и директорът на Национален археологически институт с музей при БАН доц. д-р Христо Попов.
На площ от 6 хиляди кв. м в центъра на София са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции. В празничния за столицата ден, 17 септември, входът на експозицията е свободен. Съпътстващата програма включва детски образователни ателиета и изложба с фотографии от процеса на археологическите проучвания.

Pin It on Pinterest