Общество

Откъде в Русия са се появили гигантски скални портрети на комунистически лидери?

Как в Башкирия се появява комунистическият „отговор“ на американската планина Ръшмор и какво се случва с барелефа на Сталин по Транссиба.

Точният брой скални барелефи и изображения, посветени на съветските „вождове“, не е известен, тъй като много от тях не са регистрирани, а други пък са унищожавани. Но някои от огромните портрети могат да бъдат видени и днес.

Ленин на планината Машук в Пятигорск

Sputnik

На южния склон на планината Машук в курортния град Пятигорск (Ставрополския край) има отвесна скала с огромен портрет на вожда на болшевиките Владимир Ленин – на картата това място е обозначено като Ленински скали. Нарисувано е през 1925 г. от художника Николай Шуклин заедно с двама негови помощници. Справят се с работата едва за шест дни, а на откриването присъстват не само местните партийни ръководители, но и една от най-известните немски комунистки – Клара Цеткин.Алексей Даничев/Sputnik

Портретът е рисуван с маслени бои и художникът идва през 1960 г. да го обновява.

През 2009 г. изображението е издраскано от вандали, но през 2018 г. е възстановено от ставрополския художник Игор Збрицки. Към портрета води туристическа пътека и, макар последните метри да са доста тежки за изкачване, винаги има доста хора на Ленинските скали.

Портрет на Ленин в Кисловодск

MAMM/МДФ/Russia in photo

Още един скален портрет на Ленин може да се види в съседния град Кисловодск, директно в парка. Този барелеф е направен от бронз през 1927 г. и е прикрепен към масивната скала, която местните наричат „Червените камъни“, тъй като е съставена от червена седиментна скала. Това е втора версия на барелефа. Първата е направена през 1924 г. след смъртта на вожда – портретът му просто е издълбан в самата скала, но тъй като тя е пясъчна, камъкът е много крехък и творбата бързо започва да се руши.Алексей Даничев/Sputnik

Тогава решават да го направят от бронз и благодарение на това вече почти век по-късно портретът е идеално съхранен.

Скалата на тримата вождове в Башкирия

vita-1985/Wikimapia

В Южен Урал на около 250 км от столицата на Башкирия Уфа се намира едно от най-необикновените художествени произведения в света – скала с портретите на Карл Маркс, Фридрих Енгелс и Владимир Ленин. Този съветски вариант на Ръшмор е създаден от башкирския художник Булат Рахимов и двама помощници през 1970-те. За оцветяването използват червена охра, тъй като с нея може да се работи без предварителна обработка на скалата. Работят на висящи „люлки“. И резултатът е много монументален! Всеки портрет е с височината на 18-етажна сграда, само си го представете! Изображенията заемат обща площ от 50 м в ширина и 70 във височина.

Тази планина се намира на един от всесъюзните туристически маршрути и, разбира се, бързо набира народна популярност, а планината Кизилташ („червен камък“ на башкирски) започват да наричат „Скалата на тримата вождове“ или „Скалата на класиците“. За 35 години изображенията са силно обезцветени, но на старите снимки портретите са прекрасно видими.

Скалата Иконостас в Алтай

Eto shorcy (CC BY-SA 3.0)

Тази 80-метрова скала носи името си благодарение на барелефа на Владимир Ленин. Намира се на 180 км от град Бийск (Южен Сибир), на десния бряг на река Бия.

Иван Сичов, учител от съседното село Турочак, издълбава профил на Ленин върху стръмна скала след Втората световна война. Прави го, за да остави спомен след себе си (поне така местните жители обясняват емоционалния му изблик). Първоначално там е имало и барелеф на Сталин, но той е свален през 1957 година. Сичов работи в продължение на няколко седмици, спускайки се по скалата в „люлка“.

От края на 1970-те години скалата Иконостас е призната за природен паметник с историческа стойност. Тя все още е защитена от държавата.

Сталин в Северна Осетия

МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

В Кавказ пък има портрет на Йосиф Сталин в Цейското дефиле на Северна Осетия. Скалният портрет посреща всеки, който минава по Транскавказката магистрала, и изобразява замисления съветски лидер. На обратната страна на камъка е изобразен класикът на осетинската поезия Коста Хетагуров. Гигантският камък е висок около 4 метра и се смята за една от забележителностите на републиката.Legion Media

Когато „култът към личността“ е развенчан, паметниците на Сталин са разрушени, но този оцелява. Според една от легендите камъкът бил хвърлен в дере, но джигитите го вдигнали и върнали на първоначалното му място. Много местни жители вярват, че Сталин има осетински корени.

Разрушеният барелеф на Сталин в Забайкалието

Свободни източници

Един от най-големите скални потрети на Сталин се намира на Транссибирската железопътна линия в Забайкалския край. Виждал се отдалеч, когато се приближавате към гара Амазар.

Барелефът се появява през 1935 г., когато се строи вторият лъч на железопътната линия Москва-Владивосток. Повечето от строителите са затворници от Бамлаг, където условията са много тежки. Този бюст е издигнат на 6-метрова скала от затворници по тяхна инициатива, но по каква причина, историята мълчи. Някои източници посочват един автор, а други – няколко (двама или трима), които уж написали писмо до Сталин, в което му предложили да направят скален портрет с надеждата да облекчат съществуването си в лагера, а Сталин неочаквано се съгласил и дори ги помилвал. Така или иначе, бюстът стои на този път от около 20 години и когато влакът наближава мястото, машинистът обявява по високоговорителя, че скалата може да се види от прозореца.

Очевидно профилът на Сталин е изработен от арматура, камък и бетон и е монтиран на върха на скалата. Височината му достига 3 метра и се вижда дори на лунна светлина. Портретът е осветен с помощта на прожектор през 1949 г., по повод 70-годишнината от рождението на лидера.

През 1956 г. паметникът е взривен. Според официалната версия това е станало заради опасността от срутване на паметника. Само оцелелите картички, продавани във влаковете, и редките снимки ни напомнят какво е представлявал барелефът.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest