Общество

От Васил Левски през Сан Стефано до Сливница – отбелязване на 3 исторически събития, ключови за българската държава

На 19 февруари, над 45 деца от 33 СУ „Св. София“, гр. София и 135 СУ „Ян Амос Коменски“, гр. София, тържествено почетоха 3 ключови събития от нашата история на пантеон „Майка България“, организирани от Сдружение Български щит с проект „Ангажирани и осъзнати граждани на съвременна Република България“.

Историческите събития, които бяха почетени са:

  • 151 години от обесването на Васил Левски.
  • 146 години Сан Стефански мирен договор – 19 февруари (стар стил) 1878 г.
  • 138 години от Букурещкия мирен договор 1886 г., който слага край на Сръбско-българската война.

По време на програмата имаше церемония за отдаване на почит към героите, представяне на есето-победител в конкурса „Върхове на българската свобода“ на Иван Петров от гр. Габрово; четене на литературни разработки на тема „Васил Левски“, поднасяне на цветя и венци. В програмата бяха наградени с грамоти и първенците в творчески конкурс за рисунка, като победителите са:

  • категория 5-9 годишна възраст: с равен брой точки Сианна Стоева, 8 г. София, Марина Цекова 9 г. , гр. Червен бряг, Петър Окололски 9 г. гр. Петрич;
  • категория 10 – 15 годишна възраст: с равен брой точки Анна Драганчева, 14 г., Ивайла Нецова. 13 г. Червен бряг;

Церемонията по отдаване на почит е възможност за всички участници да научат повече за историческите събития, спомогнали за оформянето на съвременната ни държава, да съпреживеят заедно паметните събития, свързани с борбата за освобождение и обединение на нашата родина и да се поклонят пред подвига на героите, отдали себе си в името на България.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest