Общество

От това призрачно изоставено село в руска Чукотка можете да видите Аляска

Местна легенда разказва, че китовете вземали най-красивите жени то селото, за да пазят местните заселници и да им носят късмет и благоденствие.

Наукан в миналото е най-източното населено място в Евразия, преди да бъде изоставено през 1958 година. Днес бившето ескимоско село се е сгушило от руската страна на Беринговия пролив, който разделя руския Далечен изток от Аляска.Ansgar Walk (CC BY-SA 3.0)

Смята се, че ескимосите основават Наукан през XIV век. През 1648 г. руският морски откривател Семьон Дежньов губи един от корабите си край селото, докато плава през Берлинговия пролив 80 години преди Витус Беринг. Този исторически инцидент по-късно е увековечен с бюст на вр. Ингегрук в Наукан.Ansgar Walk (CC BY-SA 3.0)

На местните е наредено да напуснат населеното място през 1958 г. в резултат на съветската политика за разпускане на т. нар. „необещаващи села“ – малки населени места, смятани за нерелевантни за напредъка на съветската планова икономика. Според политиката хората от малките села са разселвани в по-големи населени места в провинцията, където са концентрирани производствените и социални учреждения. В онзи момент в Наукан живеят около 400 души и съветските власти го смятат за едно от „необещаващите“ населени места.Ansgar Walk (CC BY-SA 3.0)

Въпреки този статут, по онова време Наукан е сравнително многочислен по стандартите на тази отдалечен и много слабо населен район. В селото живеят 13 ескимоски клана, обединени от своя уникален диалект и традиции, легенди и приказки.Юрий Смитюк/ТАСС

Според една от тези приказки, хората, които живели в селото, сключили договор с китовете: мъдрите животни, обитаващи морските води край брега, можели да вземат най-красивите жени за свои съпруги, а в замяна те благославяли местните и им давали късмет и благоденствие.Юрий Смитюк/ТАСС

Въпреки тази обещана благословия, Наукан е виждал и по-добри времена. Днес това е едно призрачно село и изоставени сгради, които само напомнят за славните му години: колибите, фарът, сградите на метеорологичната станция, останките от стопанските постройки.Юрий Смитюк/ТАСС

Това е едно пусто място на края на света, което е сравнително труднодостъпно. Наукан се посещава основно от туристи и търсачи на приключения, които идват тук като част от круизи или експедиции.

Редките посетители на изоставеното населено място се награждават със спиращи дъха гледки на морето и бреговете на Аляска, които се виждат в ясни слънчеви дни, тъй като американската територия е само на 80-ина километра.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest