Общество

От много години Русия се опитва да изгради равноправно сътрудничество и партньорство с НАТО

Развенчаване на пропагандата на НАТО. Мит №7. НАТО се стремеше да гради партньорство с Русия, но Русия го отхвърли

Ситуацията беше точно обратната. От много години Русия се опитва да изгради равноправно сътрудничество и партньорство със Северноатлантическия блок.

През 2002 г. беше създаден Съветът Русия-НАТО (СРН), който трябваше да се превърне в платформа за „всяко време“ за обсъждане на всякакви разногласия. Имахме взаимноизгодни проекти за практическо сътрудничество, като обучение на служителите на силите за сигурност на Афганистан, Инициативата за сътрудничество във въздушно пространство, съвместен план за борба с тероризма, съвместно миротворчество и други. Обаче надделя техният собствен дневен ред, конфронтационен спрямо Русия.

Желанието за „стратегическо партньорство“ между Русия и НАТО, очертано на срещата на върха на СРН в Лисабон през 2010 г., никога не беше изпълнено със съдържание. Декларирайки на думи принципите на откритост, Западът така и не посмя напълно да демонтира сдържащите механизми, останали от ерата на блоковата конфронтация.

Решението на Съвета на НАТО през април 2014 г. за прекратяване на практическото сътрудничество и политическия диалог напълно зачеркна целия положителен дневен ред в отношенията между Русия и алианса.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest