От „Катюша“ до „Град“: какъв път изминават реактивните системи за залпов огън за 80 години

През юли 2021 г. се навършват 80 години от бойното кръщение на тези машини – 14 юли 1941 г. в покрайнините на беларуската Орша.

Ефектът е зашеметяващ! Огненият дъжд на „Катюша“ разрушава жп станция заедно с техниката и живата сила.

През 1941 г., след като виждат с очите си мощта на станалата по-късно легенда „Катюша“, немските войници пишат в дневниците си, че руснаците са използвали невиждано оръжие. А днешните „правнуци“ на системата са изминали голям еволюционен път. Вижте на какво са способни съвременните РСЗО „Град“ с демонстрация на мощта им на кримски полигон.https://tvzvezda.ru/news/2021714137-UgkOt.html/player/

На огневите позиции на полигон Опук в Крим излязоха реактивните системи за залпов огън „Град“. Те, както и всички съвременно РСЗО, са наследници на легендарната „Катюша“, станала един от символите на Победата.

„Бойците заеха своите места и приведоха установката в нужното положение – за по-малко от минута. Така че едва успявам да доизрека тази фраза – и стоянките вече пустеят“, коментира репортерът на ТВ „Звезда“.

В радиоефира е тишина. Не се издават. Колоната по време на марш трябва да стои максимално незабележима. Никой не може да устои на такъв дъжд от реактивни снаряди. Батареята стреля точно. А за точността на попаденията отговаря наводчик-оператор.

Огненият дъжд ще потопи и вражески кораби. Ще направи на пух и прах бронетехника. Установките стрелят по права линия на разстояние до 40 км. Площта на поразяване е съпоставима с 30 футболни игрища!

Колесната техника лесно преодолява всяка пътна неравност и поддържа огъня при настъпление на танкисти и мотострелковаци. Способна е да подсили и морски щурм. С такива реактивни установки, но с палубно базиране, разполага цялата черноморска дивизия от големи десантни кораби – „Цезар Куников“, „Азов“ и „Новочеркаск“.

Неуправляемите реактивни снаряди са от 122-мм калибър. Целият боекомплект от 40 снаряда се изразходва за около 20 секунди!

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest