Общество

От големи надежди до големия терор: 17 съветски снимки от 1930-те години

В Съветския съюз 1930-те години обикновено се свързват с масовите репресии на диктатурата на Сталин.

Това обаче и времето, когато съветското кино процъфтява, постигат се невероятно успехи в изследването на Арктика и времето на бързо изграждане на могъща национална промишленост.

„Главозамайване от успехите“

Колхозници старейшини проверяват качеството на зърното от новата реколта в Източен Сибир. 1936.

Колхозници старейшини проверяват качеството на зърното от новата реколта в Източен Сибир. 1936.Георгий Зелма/Sputnik

Започнала в края на 20-те години, колективизацията (обединяването на отделните селски земеделски стопанства и работната сила в колективни ферми) е извършена по брутален и безкомпромисен начин, който в крайна сметка води до широка обществена съпротива. На 2 март 1930 г. е публикувана статията на Йосиф Сталин „Главозамайване от успехите“. Заявява се, че селскостопанската колективизация е била извършена с прекалено усърдие, водещо до „ексцесии“, които трябва да бъдат коригирани. След това темпът на колективизация значително се забавя.

Крахът на Басмаческото движение

Група офицери от Обединеното държавно политическо управление (ОДПУ) със заловения Ибрахим Бек (в центъра), лидер на въоръжената съпротива на Басмачите срещу болшевиките. 1931.

Група офицери от Обединеното държавно политическо управление (ОДПУ) със заловения Ибрахим Бек (в центъра), лидер на въоръжената съпротива на Басмачите срещу болшевиките. 1931.Sputnik

Подстрекавани от ислямски лозунги, така наречените Басмачи се борят срещу болшевиките за национално освобождение в Централна Азия. Те водят партизанска война, унищожават железопътни линии, атакуват малки селища и убиват комунистически активисти. През 1931-1932 г. Червената армия разгромява основните сили на Басмачите. Въпреки това отделни сблъсъци продължават и до началото на 40-те години.

Гладът от 1932-1933

Гладът в Украйна, 1932. 

Гладът в Украйна, 1932. Sputnik

Пълната колективизация и насилствената реквизиция на зърно води до глад в  огромни територии на Украйна, Поволжието, Южен Урал, Западен Сибир и Северен Кавказ и до смъртта на над седем милиона души.

Гулаг

Осъден на принудителен трудов лагер с офицер от ОДПУ на строежа на канал, 1933.

Осъден на принудителен трудов лагер с офицер от ОДПУ на строежа на канал, 1933.Държавен литературен музей/russiainphoto.ru

Съветската система на принудителни трудови лагери е в разгара си през 30-те години. Близо 2 милиона души са пратени в стотици лагери в цялата страна. През цялото десетилетие над 360 хил. осъдени са починали в резултат на брутално отношение, глад и изтощение при строителството на железопътни линии, канали, фабрики и водноелектрически централи.

Индустриализация

Работник в Магнитогорския стоманодобивен комбинат. 1937.

Работник в Магнитогорския стоманодобивен комбинат. 1937.Владислав Микоша/Sputnik

През 1930 г. Съветският съюз постига впечатляващи резултати в индустриализацията и се превръща в един от световните индустриални лидери. Изградени са над 4500 нови фабрики и заводи. Важна роля в това играят поканените германски и американски специалисти, като Алберт Кан.

Новосъздадените промишлени мощности позволяват на Съветите значително да модернизират въоръжените си сили на фона на подхода към нов глобален конфликт.

Любов Орлова и разцвета на съветското кино

Сцена от филма

Сцена от филма „Цирк“ на Григорий Александров с Любов Орлова в ролята на Марион Диксън.Sputnik

Повишените стандартите за актьорско майсторство и професионална режисура, а също използването на звук и качествени декори дават възможност на съветското кино да достигне безпрецедентни висоти. Някои от филмите от тази епоха, като „Цирк“, „Волга-Волга“ и „Веселите момчета“, стават хитове за съветските, а по-късно и за руските зрители. Най-популярната актриса в СССР Любов Орлова става първият секс символ на страната.

Спасяването на „Челюскин“

Ледоразбивачът

Ледоразбивачът „Челюскин“ си проправя път през ледове и сняг. 1934.Архивна снимка

На 13 февруари 1934 г. параходът „Челюскин“ потъва в Северния ледовит океан и неговият екипаж от 104 души е блокиран в леда. В продължение на два месеца всички са спасени, а самите спасители стават първите герои на Съветския съюз. Милиони съветски граждани следят събитието и са загрижени за съдбата на моряците.

Спортен парад

Спортен парад на Червения площад на 1 май 1936 година.

Спортен парад на Червения площад на 1 май 1936 година.Иван Шагин/MAMM/MДФ/Russia in Photo

Започнали за първи път през 1919 г., така наречените паради на спортистите се провеждат редовно от 1931 година. Те стават най-ефективният начин за насърчаване на спорта и здравословния начин на живот в Съветския съюз. Тези паради изиграват и важна роля в създаването на култ към личността около Сталин. Парадът на спортистите от 1935 г. определя Сталин като „най-добрия приятел на пионерите“, а на парада през 1936 г. се ражда нов лозунг: „Благодарим ви, другарю Сталин, за нашето щастливо детство“.

Култът към личността на Сталин

Йосиф Сталин на тържествено откриване на Московското метро. 1935.

Йосиф Сталин на тържествено откриване на Московското метро. 1935.Sputnik

Съветската пропаганда работи усилено, за да превърне Сталин в полубог, непогрешим идеален управник, който никога не прави грешки. „Велик лидер“, „Велик водач и учител“,  „Баща на народите“, „Велик военачалник“, „Най-добрият приятел на учените (писателите, спортисти и др.)“ са само част от неговите титли.

„Голямата чистка“

„Враг на народа“. Руският Далечен изток, 1939.Евгений Халдей/ МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

„Голямата чистка“ струва живота на близо 700 000 души. Сталинските репресии от 1936-1938 г. премахват ядрото на Комунистическата партия и на правителствените служители, обезглавяват ръководството на Червената армия, унищожават интелигенцията и обикновени хора.

Съветската намеса в Испанската гражданска война

Съветски пилоти на летище

Съветски пилоти на летище „Сото“ близо до Мадрид. 1936.Sputnik

Испанската гражданска война всъщност става генерална репетиция за Втората световна война. И Съветският съюз, и Германия пращат на воюващите страни огромни количества оръжия, танкове, самолети и военни кораби. Над 2000 съветски специалисти, от които 772 пилоти и 351 командири на танкове, се бият за Републиката срещу националистите на Франко, които са подкрепяни от германския легион „Кондор“ и италианския доброволчески корпус.

Първи полет без прекъсване Москва-Северния полюс-Ванкувър (щата Вашингтон, САЩ)

Съветските пилоти Александър Беляков, Валерий Чкалов и Георг Байдуков след кацането във Ванкувър. 29 юни 1937 г.

Съветските пилоти Александър Беляков, Валерий Чкалов и Георг Байдуков след кацането във Ванкувър. 29 юни 1937 г.

На 18-20 юни съветските пилоти на самолета Туполев АНТ-25 извършват първия си полет без прекъсване от Москва до Ванкувър, щата Вашингтон, САЩ, през Северния полюс. Полетът продължава 63 часа и преминава по маршрут, дълг 8811 км или 5475 мили.

Най-голямото изследване на Арктика

Отляво: хидрологът Пьотър Ширшов, радиооператорът Ернст Кренкел, началникът на станцията Иван Папанин и геофизикът Евгений Фьодоров на откриването на първата плаваща полярна станция на Северния полюс, 6 юни 1937 година.

Отляво: хидрологът Пьотър Ширшов, радиооператорът Ернст Кренкел, началникът на станцията Иван Папанин и геофизикът Евгений Фьодоров на откриването на първата плаваща полярна станция на Северния полюс, 6 юни 1937 година.Свободни източници

През 30-те години на миналия век Съветският съюз постига огромни успехи в проучването на Арктика и промишленото ѝ използване: съветски пилоти извършват първия си полет без прекъсване през Северния полюс. Ледоразбивачът „Сибиряков“ прави първото успешно преминаване по Северния морски път при непрекъснат курс, без почивка, през зимата.

Съветите откриват десетки арктически пристанища и многобройни газови и петролни източници в региона. През 1937 г. е създадена първата в света дрейфаща станция в Северния ледовит океан „Северен полюс-1“.

Битките при езерото Хасан и Халхин Гол

Японски войник, който се предава на съветските части по време на битките при Халхин Гол. 1939.

Японски войник, който се предава на съветските части по време на битките при Халхин Гол. 1939.Павел Торошкин/В. „Известия“/russiainphoto.ru

След окупацията на Манджурия през 1932 г., Японската империя се оказва с дълга граница със Съветския съюз и неговия съюзник Монголия. Японците възприемат съветския Далечен изток като зона на бъдещите си интереси за разширяване и започват да изпробват доколко силен е бъдещият им враг. В поредица от битки на езерото Хасан и Халхин Гол през 1938-1939 г. съвместната съветско-монголска армия напълно разгромява японската армия. Ударът е толкова тежък, че империята не се осмелява да атакува Съветите през юни 1941 г., когато нацистите нахлуват през западните граници на Съветския съюз и променя своя вектор на разширяване към Тихия океан.

Пактът Молотов-Рибентроп

Йосиф Сталин и германският външен министър Йоахим фон Рибентроп в Кремъл. 23 август 1939.

Йосиф Сталин и германският външен министър Йоахим фон Рибентроп в Кремъл. 23 август 1939.Bundesarchiv, Bild 183-H27337 (CC-BY-SA 3.0)

Договорът за ненападение между Германия и Съюза на съветските социалистически републики, широко известен като пакта Молотов-Рибентроп, на практика развързва ръцете на Хитлер, който вече може да се справи с Полша, а след това да се насочи към Франция без страх да бъде ударен в гърба от Съветите и да му се налага да води война на два фронта. Тайният протокол от Пакта определя как суперсилите си поделят Източна Европа. Според него Финландия, Източна Полша, част от Румъния и балтийските държави трябва да станат зони на съветския интерес.

Съветската инвазия в Полша

Германски мотористи и съветски танкове Т-26 от 29-а танкова бригада в Брест. Септември 1939.

Германски мотористи и съветски танкове Т-26 от 29-а танкова бригада в Брест. Септември 1939.Bundesarchiv, Bild 101I-121-0012-30 (CC-BY-SA 3.0)

На 17 септември 1939 г. Червената армия преминава съветско-полската граница и започва т. нар. освободителна кампания, която цели, според Съветите, да освободи народите на Западна Украйна и Западна Беларус от потисничеството на полските панове и капиталисти.

За вече победената полска армия това е последният удар. На полските войници е заповядано да не откриват огън по настъпващите съветски войски. В резултат на кампанията Съветският съюз анексира Източна Полша (Западна Украйна и Западна Беларус), а Червената армия и Вермахтът провеждат съвместен военен парад в Брест на 22 септември.

Началото на Зимната война

Генерал Терентий Шчиков (вдясно на преден план) преглежда боеприпасите на мъжете от Червената армия по време на съветско-финландската война от 1939-1940 година. 1 декември 1939 г.

Генерал Терентий Шчиков (вдясно на преден план) преглежда боеприпасите на мъжете от Червената армия по време на съветско-финландската война от 1939-1940 година. 1 декември 1939 г.Давид Трахтенберг/Sputnik

През есента на 1939 г. Москва предлага на Хелзинки да си разменят финландския Карелски провлак и няколко острова във Финския залив за много по-големите (но неразвити) територии в съветската Карелия. По този начин Съветите искат да подсигурят отбраната на Ленинград, който е твърде близо до границата с Финландия.

След като финландците отказват, Червената армия нападна на 30 ноември 1939 година. Сталин решава не само да завземе териториите със сила, но и да „съветизира“ Финландия и да я направи съветска република. Само че руснаците очевидно захапват по-голям залък, отколкото могат да преглътнат: финландците се оказват непримирими противници. Съветският блицкриг търпи пълен провал: линията на Манерхайм не е пробита, войските са обкръжени и унищожени, а жертвите нарастват с плашеща бързина.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest