От 2023 г. руските ВКС ще получат авиобомби „Дрель“

„Дрель“ на практика ще бъде невидима за радарите.

Най-новата планираща авиобомба „Дрель“ може да влезе в редиците на руската армия още през 2023 година. Това заяви пред журналисти шефът на холдинг „Технодинамика“ (част от „Ростех“) Игор Насенков.

„Проектa ‘Дрель’, смятам, ще завършим още следващата година. Ако приключим изпитанията догодина, то принципно от 2023 г. можем да започнем серийното производство“, съобщи той, цитиран от ТАСС.

Планиращата авиобомба „Дрель“ е разработена от НПО „Базальт“ (част от „Техмаш“). Предназначена е за унищожаване на бронетанкова техника, наземни радиолокационни станции и зенитни ракетни комплекси. За създаването на новата авиобомба се говори от 2016 г., като според плановете тя ще бъде на практика неразпознаваема на радарите.

Свободнопланиращите и неуправляеми авиобомби излизат на държавата много по-евтино от високоточните ракети заради липсата на реактивен ракетен двигател. При това боеприпасите тежат 500 кг, взривната маса съставлява 70% от общото тегло на „Дрель“. Просто казано, в една бойна глава има над 370 кг експлозив, пълен с медни ядра, които при взрив развиват големи скорости.

Новите бомби могат да се хвърлят по противника от разстояние 30 км, а благодарение на навигационната система ГЛОНАСС те могат да поразяват точно в целта (за разлика от всички неуправляеми боеприпаси от миналото столетие).

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest