Основното новогодишно дръвче на Русия: от гората до Кремъл

Традицията повелява руската новогодишна елха да се поставя зад стените на Кремъл. Но откъде идва и как се приготвя и украсява тя?

Русия има ежегодна традиция да избира, украсява и поставя основната новогодишна елха. В днешно време тя се поставя в московския Кремъл, но по-рано е имало и различни локации.

Традицията за новогодишната елха е донесена в Русия от Петър Велики, но след смъртта му тя е занемарена, така че първата публична новогодишна елха е изложена едва през 1852 година. Предвидимо, тя се появява в Санкт Петербург, защото по онова време градът е столица на Русия. Елхата се помещава в сградата на гарата „Московска“ (по онова време още се нарича „Екатерининска“). По-късно на други места в града започват да се появяват още дървета. Освен това благородници и производители започват да организират новогодишни партита за деца.

В Кремъл новогодишните елхи се поставят откакто Петър Велики заповядва празникът да се празнува. Има няколко елхи: например пред Теремския дворец и на Съборния площад. По време на управлението си през 1730-1740 г. Анна Йоановна заповядва новогодишните дървета да се излагат в Александровската градина. След това, до 1917 г., новогодишната елха в Кремъл е изложена на показ на площад Соборна, но има изискване: елхата се появява само ако семейството на царя празнува Нова година там. Но руските монарси имат традиция да празнуват в Царско село (24 км южно от Санкт Петербург). Например, по време на управлението на Николай II дървото на площад Соборна е изложено само два пъти. Също така дървото никога не се появява по време на Първата световна война – тогава то се смята за вражеска традиция.О. А. Романова,

О. А. Романова, „Коледа при великата херцогиня Олга Александровна с портрет на Александър III“Публичен домейн

След Октомврийската революция през 1917 г. дървото е „легализирано“ отново, но само до 1926 г., когато Нова година е определена като буржоазен празник и забранена. През 1935 г. празненствата се връщат и три години по-късно в залата с колоните на Дома на профсъюзите на ул. „Болшая Дмитровка“ се появява 15-метрова елха. Две години след това там се провежда първото тържество за деца и то продължава дори по време на Втората световна война.

През 1955 г. основната новогодишна елха на страната е преместена в Големия кремълски дворец и там започват да се провеждат и детски партита. След откриването на Държавния Кремълски дворец през 1961 г. както дървото, така и тържеството са преместени там. Това дърво винаги е живо. Обикновено се отсича в горското стопанство „Истра“ в Московска област (на 50 км северозападно от Москва).Дядо Мраз (народен артист на РСФСР, актьорът Александър Леополдович Хвиля играе ролята на Дед Мороз) и Снегурочка поздравяват децата на новогодишната елха в Кремълския дворец 1969 г.

Дядо Мраз (народен артист на РСФСР, актьорът Александър Леополдович Хвиля играе ролята на Дед Мороз) и Снегурочка поздравяват децата на новогодишната елха в Кремълския дворец 1969 г.Израил Озерский/Sputnik

През 1996 г. дървото се връща на площад Соборна, след като това е препоръчано от тогавашния руски президент Борис Елцин. През 2001-2004 г. обаче е изложена изкуствена новогодишна елха поради тежки зими. Когато студът е голям, клоните на елата могат лесно да се счупят. През 2005-2006 г. истинско дърво е донесено от Велики Устюг (750 км североизточно от Москва), родния край на Дед Мороз (Дядо Мраз). От 2007 г. дърветата се избират сред маркирани такива в горите на Московска Област.

Критериите за избор

Пресслужба на губернатора и правителството на Московска област

Има специална комисия, която избира основната новогодишна елха на Русия. Тези експерти работят в продължение на няколко седмици и обръщат специално внимание на външния вид на дървото. Трябва да е ела с правилна форма на пирамида, без кривини и дупки в короната, а цветът на игличките трябва да е ярък. Дървото също трябва да е високо и на около 100 години. Според експертите ела, която е живяла около век, вече е доста стара и скоро ще стане слаба и уязвима, така че може да бъде отсечена, без това да създаде екологични проблеми.

Също така дървото ще трябва да запази добрия си вид няколко седмици след отрязването, така че все още трябва да е здраво. Експертите проверяват дали елата не се разлага, няма счупени клони и пукнатини в ствола, който трябва да има диаметър 60-70 см на мястото на отрязване. Игличките и самото дърво трябва да са напълно здрави.Министерство на екологията и управлението на природата на Московска област

Състоянието на елата се проверява с технологични средства. Специалистите използват тънък сондаж, но през 2020 г. използваха резистограф – тънка игла с електрически ток. Добрата електропроводимост показва, че дървото е здраво и стволът му не е изгнил отвътре. Местоположението на елхата също е важно. Тя трябва да расте по края на гората, така че да е лесно достъпна.

Обикновено десетки дървета отговарят на критериите и комисията избира най-добрата ела и 1-2 резервни, за да бъдат подсигурени, ако нещо се случи с основното дърво. През 2020 г. най-добрата ела е отсечена на 9 декември. Тя е на 96 години, висока около 25 м, с диаметър на ствола около 60 см, а дължината на клоните е 10 метра.

Транспортът

Отсичане на основното новогодишно дърво на страната в Наро-Фоминско горско стопанство

Отсичане на основното новогодишно дърво на страната в Наро-Фоминско горско стопанствоДенис Гришкин/агенция „Москва“

Доставката на дървото се извършва от една и съща компания вече повече от 15 години, така че работниците са достатъчно опитни. След празничното рязане елата се инсталира на специална рамка и след това се вкарва в контейнер на камион, където практически виси и не докосва пода – всичко се прави, за да се предотврати счупване и повреда на перфектния външен вид на елата. Между другото, това е и причината, поради която идеята за пренасяне на кремълската новогодишна елха от Велики Устюг е изоставена: пътят отнема няколко дни и веднъж елата се повредила.Доставка на основната новогодишна елха на страната до площада на Кремъл

Доставка на основната новогодишна елха на страната до площада на КремълДенис Гришкин/агенция „Москва“

Шофьорът на камиона е традиционно облечен като Дядо Мраз. Дървото влиза в Кремъл през Спаските порти, които обикновено са затворени за превозни средства. Това е най-трудният транспортен момент: портите са само няколко сантиметра по-широки от камиона, така че водачът трябва да е изключително внимателен, за да се побере в тях. След приключване на доставката елхата се монтира на площад Соборна. През 2020 г. това се случи на 11 декември.

Декорацията

Декориране на главната новогодишна елха на страната на площада на Кремъл.

Декориране на главната новогодишна елха на страната на площада на Кремъл.Сергей Киселев/агенция „Москва“

Украсата на новогодишната елха на Кремъл отнема няколко дни (през 2020 г. се очаква това да приключи на 21 декември). Има канонични части от декорацията: около 200 сини, червени, златисти и бели светещи лампички и бели, сини и червени гирлянди, които представляват руското знаме на дървото. През 2019 г. на елхата има 1800 м гирлянди, а през 2020 г. се обещава те да бъдат още повече. Огромната червена звезда на върха на елата също е задължителна.Декориране на главната новогодишна елха на страната на площада на Кремъл.

Декориране на главната новогодишна елха на страната на площада на Кремъл.Сергей Киселев/агенция „Москва“

Също така, има и някои специални декорации всяка година. Тайната се пази, докато не се появят. Например, през 2019 г. новогодишната елха е украсена, за да се отбележи двадесетата годишнина от основното детско парти „йолка“ в Кремъл. Ето защо много от орнаментите през тази година са направени от деца от школата по изкуства, базирана в Московския художествен институт „Суриков“. Има и много елементи, посветени на народната култура: матрьошки, самовари и златни петлета. Общо на дървото има над 2100 декорации.Декориране на главната новогодишна елха на страната, 2019 г.

Декориране на главната новогодишна елха на страната, 2019 г.Сергей Киселев/агенция „Москва“

От 2007 г., когато истински новогодишни елхи започват да се доставят ежегодно от Московска област, те идват от различни гори, но най-често от гората Истра – вече три пъти. Те също са отсичани от Можайската гора (104 км югозападно от Москва) и, както през 2020 г., от Наро-Фоминската гора (70 км югозападно от Москва). Елхата, която е избрана за площад Соборна в Кремъл тази година, е най-иската и една от най-младите новогодишни елхи. През 2017 и 2019 г. са изложени най-младите дървета (на 90 години), докато през 2013 и 2015 г. са избрани най-старите на около 120 години. А най-високото дърво се появява на площад Соборна през 2011 г. – 34,5 м височина.

Pin It on Pinterest