Оръжията на победата: The National Interest оцени съветските миномети от военно време

Американското издание The National Interest публикува статия, в която анализира съветските миномети от военно време.

Те помагат за разгромяване на немците и техните съюзници и спасяват милиони животи на съветски войни на предните линии. Тези оръжия се отличават с мобилност и бързо разгръщане.

През 1930-те години в СССР има много различни миномети, но през Втората световна война те са стандартизирани до четири основни калибъра: 50-мм ротни миномети, 82-мм батальонни миномети БМ-37, БМ-40 и БМ-41, 170-мм полкови миномети и 120-мм тежки полкови миномети ПМ-38, пише „Российская газета“.

Експерт от САЩ направи характеристика на съветските миномети, пише „ИноСМИ“. 120-мм тежък миномет е модернизация на френска разработка. До края на войната в СССР са произведени около 12 000 екземпляра от него, като той е много популярен във войските.

50-мм РМ-38 постъпва на въоръжение в Червената армия през 1938 година. Влиза в производство през 1939 година. Бързо го заменят с РМ-39, РМ-40 и РМ-41, а през 1943 г. решават напълно да се откажат от 50-мм миномети.

Войниците предпочитат миномети с по-голяма поразяваща способност. Такива са 82-мм БМ-41, които влизат в серийно производство в края на 1941 година. Те имат мобилна колесна база и опорна плоча с дъгова конструкция.

Впоследствие обаче се установява, при сваляне на колелата, се измества центърът на тежестта. Затова версията се подобрява до БМ-43. Той има усъвършенства конструкция на стойката, в която колелата не се махат. Това запазва подвижността и позволява миномета да се дърпа.

Тези миномети се използват през втората половина на Великата отечествена война. Тяхната скорострелност е от 15 до 20 изстрела в минута. За стрелба се използват фугасни снаряди с тегло 3 кг и обсег до 3000 м.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest