Опитната експлоатация на роботите „Уран-9“ във войските ще започне през 2022

Войсковата експлоатация на бойните роботехнически комплекси „Уран-9“ ще започне още догодина.

Според резултатите ще се вземат решения за оптималното количество комплекси, които да бъдат закупени за оборудване за Сухопътните войски.

Това каза в интервю за в. „Красная звезда“ главнокомандващият Сухопътните войски генерал на армията Олег Салюков по случай Деня на сухопътните войски, който се отбелязва на 1 октомври. Той съобщи, че тази година в бойните редици на общовойсковите подразделения, наред с екипажна техника, са използвани бойни роботехнически комплекси „Уран-9“, както и „Нерехта“. Това се е случило в рамките на ученията „Запад 2021“, пише „Российская газета“.

Тези комплекси са отработили отделни тактически епизоди в части за водене на разузнаване и поразяване на противника. С помощта на автоматични 30-мм пушки, картечници и противотанкови управляеми ракети, с които са въоръжени роботите, са поразени всички цели. Комплексите са управлявани от оператори, намиращи се на разстояние половин километър, където в режим на реално време са наблюдавали за поразяването на условния противник.

Както добави Салюков, от 2019 г. се разработват перспективни роботехнически комплекси тежък и среден клас.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest