Общество

Опитайте тези „мързеливи“ черешови вареники – за здравословна руска закуска

Имате ли нужда от вдъхновение за сезона на черешите?

Тези вареники с таен плодов пълнеж ще променят сутрешната ви рутина завинаги.

Варениките, тестени топчета със солен или сладък пълнеж, са една от запазените марки в славянската кухня. Приготвянето на традиционните вареники е трудоемък процес, защото за омесване на тестото и за приготвяне на пълнежа са необходими няколко часа. Ето защо, вместо това, аз обожавам тези така наречени мързеливи вареники, които са готови само за 20 минути! 

В сравнение с традиционните вареники, мързеливите са доста по-различни по отношение на съставките, готварската техника и вкуса им. Това, което ги прави „мързеливи“, е нежното тесто от извара (творог): просто трябва да смесите творог с яйца и малко брашно. Друг „мързелив“ аспект е оформянето им – то е по-лесно и по-бързо.

Тестото за мързеливите вареники е почти същото като тестото за сирники, но вместо да се пържат на тиган, варениките се варят във вода.

Можете да правите мързеливи вареники с всичките ви любими пълнежи (за предпочитане сладки) и дори без да ги пълните. Аз съм опитвала много варианти, но този с черешите (комбинация от леко сладко тесто от извара и кисели плодове) все още е най-удачен за мързеливите вареники.

Виктория Дрей

Съставки:

  • 350 г извара
  • 1 яйце
  • 2-3 супени лъжици брашно + малко за поръсване
  • 2 супени лъжици захар
  • 150 г череши
  • щипка сол

Готвене:

В купа смесете с вилица изварата, захарта, солта и яйцето докато се получи хомогенна смес.

Виктория Дрей

След това добавете брашно и грис и разбъркайте отново: трябва да получите гъсто и лепкаво тесто. Ако смятате, че то все още е прекалено меко, добавете още една супена лъжица брашно. Внимавайте обаче да не сложите твърде много брашно, защото в такъв случай варениките ви ще бъдат твърди. Веднага след това започнете да ги приготвяте, а ако имате достатъчно време, оставете тестото в хладилника за около 15 минути, за да втаса.

Виктория Дрей

Междувременно пригответе пълнежа: извадете костилките от пресните череши и ги оставете настрана. Ако използвате замразени череши, не ги размразявайте.

Виктория Дрей

Сега разточете тестото във формата на дълъг цилиндър с диаметър около 3-4 см и го нарежете на равни парчета. От всяко парче направете топче.

Виктория Дрей

Поръсете плота с брашно и работете с парчетата едно по едно: направете топчето на кръг и поставете черешка в центъра. Внимателно притиснете краищата и оформете топка. Повторете с всички парчета тесто.

Виктория Дрей

Сложете на котлона съд с вода с една чаена лъжичка сол в нея. Когато водата заври, добавете варениките. Не е нужно да готвите всички вареники наведнъж – ако е необходимо, можете да замразите част от тях. Когато варениките започнат да изплават на повърхността, оставете ги да се готвят още 2 минути.

Виктория Дрей

Изцедете, оставете да се охладят за няколко минути и сервирайте със щедра порция масло и заквасена сметана – приятного аппетита!

Виктория Дрей

автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest