Общество

Опитайте тези 5 традиционни ястия от „най-руския град“ – Суздал

Тези рецепти за торта, чипс и супа са избрани за най-добрите във Владимирска област от националния проект „Гастрономическа карта на Русия“.

Нека направим гастро пътуване до известния град Суздал (и съседния Владимир)!

Древните градове Суздал и Владимир днес са основни туристически дестинации по маршрута на Златния пръстен: освен многото руски храмове и дървени къщи, в региона са запазени стари кулинарни традиции. Проектът „Гастрономическа карта на Русия“ нарича тези ястия най-добрите в регионалната кухня. И така, какво ядат хората там… и с какво гощават гостите си?

1. Чийзкейк тоболка

Прес снимки

Тоболката е вид сладкиши със сладък или солен пълнеж. Името му е взето от чанта за пътуване – и тези торти първоначално са изпичани, за да бъдат взети за вкъщи. Има различни видове торти тоболка в различните региони: например хората от Перм правят тоболка с риба, хората от Вологда – с гъби и каша от просо, карелците я правят с извара. Във Владимирска област пекат тоболката като голяма торта от невтасало тесто с пълнеж от творог (руска извара). Подобна е на тортата творожник или голяма ватрушка.

Рецепта:

Съставки за тестото:

  • 350 г брашно
  • 90 г масло
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 яйце
  • ⅓ чаша пълномаслено мляко
  • 30 г заквасена сметана
  • сол
  • сода за хляб

За пълнежа:

  • 500 г извара
  • ½ чаша (или по-малко на вкус) захар
  • 3 яйца
  • сода за хляб

Как да приготвим тестото:

Добавете мляко, заквасена сметана, яйце, захарта и солта към разтопеното масло от тигана и разбъркайте. След това добавете брашното и содата за хляб. След като се смеси добре, тестото трябва да почива половин час. След това го поставете във формата за печене.

Как да приготвим пълнежа:

Добавете яйца и захар към творога (изварата) и разбъркайте всичко добре (може да използвате пасатор). Разстелете пълнежа във формата и печете тортата за 40 минути при температура от 190 градуса.

Къде да я намерите в Суздал:

Съвременните готвачи правят тази традиционна регионална торта с модерен привкус: в ресторант „Огурец“ („Краставица“) тортата се пече със сироп от краставица (!) И има зелен цвят. В ресторанта във ферма „Богдарня“ (създадена от Джон Кописки от Великобритания) може да намерите по-кремообразна торта от местни млечни продукти.

2. Чипс от елда

Прес снимки

Тази древна рецепта е здравословна и проста идея за тези, които обичат да хрускат по време на филм или телевизионно шоу вечер. Знаете, че руснаците са луди по гречката (елда) и са готови да я ядат от здрач до зори. В Суздал и Владимир такива „чипсове“ се сервират в ресторанти и се продават в сувенирни магазини. Може обаче да ги направите и у дома.

Рецепта:

Съставки:

  • ½ чаша елда
  • 2 чаши вода
  • сол (или други подправки за вкус)

Как да направите чипс от елда:

Необходимата консистенция се постига, когато имате 1 част елда и 4 части вода, след което я смилате с пасатор и слагате получената маса върху тава за печене. Изсушавате я във фурната за 3 часа при температура 60-80 градуса с вентилатор (ако фурната ви позволява това), след което я разбивате на малки парченца с размер на хапка. Време е за филм!

Къде да намерите в Суздал:

Класически чипс от елда с дипове се сервира в ресторантите „Гостини двор“ и „Огурец“.

3. Супа от зеле „Замразено шчи“

Прес снимки

От древни времена руснаците винаги трябвало да се подготвят за зимата. Супата от замразено зеле също е вид традиционен начин за приготвяне на шчи предварително, процес, който все още е популярен в региона на Златния пръстен. Идеята е да замразите супата, като я оставите навън (или алтернативно може да я замразите във фризер). Предполага се, че замръзването прави зелето по-меко. Друг вид рецепта включва замразяване само на зеленчуковата основа за шчи, която трябва да се добави към пресния бульон при готвене. В Русия има хиляди рецепти за шчи, в зависимост от региона и от личния вкус. Ето този с кисело зеле.

Рецепта:

Съставки:

  • 1 л. месен бульон
  • 200 г варено месо (всякакво)
  • ½ кг кисело зеле
  • 1 голям картоф
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • сол
  • пипер (по желание)

Начин на приготвяне:

Нарежете картофите и зелето и добавете към бульона, след това запържете моркова заедно с лука и също ги сложете в бульона. След това добавете месото и подправките. Гответе на бавен огън (или по-добре във фурната), докато картофите са готови, и оставете за няколко часа на котлона. След това замразете супата за една нощ и яжте на следващия ден притоплена.

Къде да я намерите в Суздал и Владимир:

Тази супа е включена в редовното меню на кафене „Гнездото на пекаря“ в Суздал. Друга интересна версия на зелевата супа се сервира в ресторант „Околица“ във Владимир. Там може да опитате „сиво шчи“, изпечено на фурна.

4. Холодец (желирано месо) на фурна

Прес снимки

Това желирано ястие обърква много чужденци: някои се опитват да го затоплят, докато други просто не могат да разберат причините да го пробват. Това обаче е много здравословно ястие, пълно с колаген – разбира се, ако искате да го приготвите правилно, по древния начин – то се приготвя без желатин! Традиционната славянска рецепта изисква древна фурна, но съвременните хора могат да използват печка. Холодецът обикновено се сервира с хрян – и жителите на Владимир се гордеят, че наричат своя град дом на най-пикантния вариант на това растение.

Рецепта:

Съставки:

  • 2,5 кг месо (за предпочитане свински или говежди джолан, с кост)
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • дафинов лист
  • сол
  • пипер

Начин на приготвяне:

Поставете месото в 5-литров тиган с вода и кипнете, след това излейте бульона, добавете прясна вода (трябва да е с 3-4 см по-висока от месото) и кипнете отново, като премахнете пяната. След като заври, намалете котлона на минимум и го оставете за четири часа (да, дълго е!) Или го поставете във фурната за същото време при температура от 180 градуса. Добавете сол, черен пипер, лука, нарязания морков и гответе още час. Когато е готово, отделете месото от костите, сложете го в купа и го залейте с бистрия бульон. Оставете за една нощ.

Къде да го намерите в Суздал и Владимир:

В ресторант „Околица“ говежди холодец се готви в истинска руска фурна, проектирана от местни майстори. Ресторант „Улей“ прави холодец от диви птици с горски билки.

5. Покровски джинджифилови сладки

Прес снимки

Малкият град Покров близо до Владимир е известен с невероятните си джинджифилови сладки с варено кондензирано мляко и ядки. Точната рецепта на Покровския завод се пази в тайна, но ето версията за приготвяне на много подобни сладки.

Рецепта:

Съставки за тестото:

  • 3 с.л. захар
  • ½ чаша масло
  • 2 яйца
  • 3 с.л. мед
  • 1 с.л. какао
  • 2 чаши брашно
  • 1 с.л. слънчогледово олио
  • 1 с.л. смлян джинджифил
  • ½ с.л. индийско орехче
  • 1 карамфил
  • сода за хляб

За пълнежа:

  • 1 консерва варено кондензирано мляко
  • чаша орехи
  • сушени плодове (по желание)

Начин на приготвяне:

Смесете яйцата, захарта, маслото, какаото, подправките, меда, содата за хляб и гответе на пара за 10 минути. След това добавете брашното и олиото и направете тесто. Оставете го за една нощ. Разделете тестото на 2 части, разточете тънък слой (дебел 3 мм) върху хартия за печене. Разстелете пълнежа и покрийте с втората част от тестото. Печете във фурна, загрята до 170-180 градуса за 25 минути. Покрийте топлите сладки с глазура (2 с.л. вода + 2 с.л. захар, варете около минута и разбийте в блендер до побеляване) или просто поръсете с малко пудра захар.

Къде да ги намерите във Владимирска област:

Основната фабрика за сладки с кафене и магазин се намира в централен Покров, но може да ги намерите и във всеки магазин за сувенири в Суздал и Владимир.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest